sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Fiksu vähentää jätettä

HSY:llä on aivan loistava Fiksu vähentää jätettä -kampanja käynnissä. Kampanjan tiimoilta on Espoon alueella haastateltu perheitä ja yli 80 % lapsiperheistä vastasi, että he voisivat vähentää roskikseen kertyvän ruoan määrää. Kotitalouksien ruokahäviikkihän on nykyään suurempi kuin kauppojen. Pistää mietityttämään ja tunnustan, että turhan usein sitä meidänkin jääkapin perältä löytyy jotain sinne unohtunutta. Kampanjan hengessä tänään kuitenkin meillä leivottiin leipää kun kaapissa oli vanhaksi menevää jogurttia, kananmunia sekä juustonkannikoita.


Tämän leivän reseptin bongasin aikanaan Eevan maikkarin sivuilla olleesta Voisilmäpeli-blogista nimellä hintsusti fantsumpi vuokaleipä. Tuo leipä on osoittautunut aivan ykköseksi koska se onnistuu oikeastaan ihan mistä tahansa raaka-aineista. Tänään mentiin kutakuinkin seuraavalla:

4 kananmunaa
2 dl jogurttia (olen joskus laittanut ruokakermaakin)
4,5 dl jauhoja (tänään spelttiä, joskus myös vehnää ja sekaan kauraleseitä)
2 tl leivinjauhetta
loraus hunajaa
hyppysellinen pippuria ja suolaa
kuutioitua juustoa
loraus öljyä
siemeniä

Mukaan voi myös laittaa vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja (kuten alkuperäisessä reseptissä), yrttejä tai mitä nyt kaapin perältä sattuu löytymään.

Aineet sekoitetaan, kaadetaan leipävuokaan ja lykätään kolmeksi vartiksi 175 asteiseen uuniin (meillä on kiertoilmauuni ja tuo speksi on sille). Leivän kannattaa antaa vetäytyä jos malttaa ja mikäli jotain jäljelle jää kannattaa se säilöä jääkaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!