perjantai 18. toukokuuta 2012

Askel omavaraistalouteen

Luonnon voimaa ei voi joskus kuin ihmetellä. Siitä hyvää esimerkkiä tarjoili tällä kertaa piskuinen metsäpalstamme, jossa kävimme laskemassa talven myrskytuhoja. Kuulun siis siihen yhä isompaa osaa kotimaisia metsiä hallinnoivaan porukkaan, kaupungissa asuviin naisiin joilla ei juurikaan ole käryä siitä mitä sillä metsällä pitäisi tehdä. Lähinnä sen on annettu olla, eipä tuollaisesta tilkusta omaisuuksia saisi mitenkään ja toisaalta sellaisenaanhan sen metsä yleensä on parhaimmillaan.

Tapanin myrsky oli ehtinyt meillekin tekemään tuhojaan. Äidin puheiden perusteella kuvittelin löytäväni lähinnä jotain vastaavaa jälkeä mitä kuolonsyöjät jättivät hyökättyään Huispauksen MM-kisoihin, mutta lopputulos oli paljon maltillisempi. Pelkästään se miten uskomaton puita riepotelleen tuulen voima oli ei ollut kuitenkaan ainoa äimistelyn aihe. Hämmästyttää, että millähän pyhältä hengellä nuokin kaksi puuta ovat ikinä pysyneet pystyssä ja kasvaneet noin suuriksi.

Itse metsän tuodessa lähinnä vain virkistysarvoa ei metsästä kuitenkaan tarvinnut tulla tyhjin käsin takaisin mökille. Yhden kaatuneen koivun vierestä nimittäin löytyi jättipotti, vajaa litra korvasieniä. Kätevillä emännällä ei tietenkään ollut mitään kassia matkassa joten sienet kulkivat turvallisesti mökille takin hupussa.

Hesari oli tänään myös samoilla linjoilla. Meillä perjantai-ilta kului myrkynhuuruisesti lapsen mentyä nukkumaan. Huomenna olisi sitten tarkoitus herkutella sieniruoalla.

FAKTA

Keitä kahteen kertaan

Tuoreissa korvasienissä on gyromitriini-myrkkyä, joka voi pahimmillaan tuhota maksan.

Myrkky lähtee keittämällä sienet kahteen kertaan väljässä vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) vähintään 5 minuuttia kerrallaan. Aika lasketaan siitä, kun vesi alkaa sienten lisäämisen jälkeen kuplia.

Keittokertojen välillä sienet on huuhdeltava hyvin ja keitinvesi vaihdettava uuteen.

Huuhtelu- ja keitinvesiä ei saa käyttää uudelleen.

Keittämisen aikana on huolehdittava tuuletuksesta. Höyryjä ei pidä hengitellä.

Kuivattuja korvasieniä on ennen ruuaksi valmistusta liotettava vähintään kaksi tuntia ja sen jälkeen keitettävä samaan tapaan kuin tuoreet.

Korvasienen sukulaislajeja laaka- ja lehtokorvasieniä on varmuuden vuoksi käsiteltävä samalla tavalla kuin tavallisia korvasieniä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!