torstai 10. lokakuuta 2013

Talvi tulee, oletko valmis?Viime viikolla oli käydä kuten pahemmassakin iltapäivälehden lööpissä ja talvi oli yllättää päiväkodin pihalle lasta varustavan vanhemman. Onneksi lämpimät kelit vielä palasivat, mutta nyt on kyllä korkea aika katsoa, että kaapissa on valmiina kaikki mahdolliset talvivarusteet. Sain Lekmeriltä yhteydenoton ja pyynnön kirjoitella talvivarustautmisestamme ja kurkata heidän valikoimaansa.

Päiväkotilaisen talvivarustamisessa minusta tärkeää on kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin. Ensinnäkin vaatteiden pitää olla helposti puettavissa, joten kaksiosaisen puvun asemasta lapselle hommataan haalari. Hyvän haalarin tunnistaa siitä, että sen lisäksi, että se on valmistettu hyvistä materiaaleista, on myös yksityiskohtiin kiinnitetty huomiota. Itse olen huomannut oleellisiksi asioiksi joko säädettävät tai hyvin joustavat hihansuut, kiristettävät lahkeensuut sekä vetoketjun, joka ei pääse hiertämään pakkasessa pientä leukaa. Lekmerin sivuilta meidän kriteereitä täyttäviä haalareita löytyi useammatkin, joten lopulta top 3 tuli valittua puhtaasti ulkonäön perusteella.Kuvassa vasemmalla on Didriksonsin punainen haalari, joka oli kaikista sivuston haalareista pojan lemppari (koska punainen on hänen värinsä), kotimaisen Reiman vihreä haalari puolestaan miellytti äidin silmää vähän erilaisella leikkauksella. Tosin jäin jo arpomaan että mitenhän meidän vasenkätinen lapsemme tuon vetoketjun saisi suljettua. Kolmannelle sijalle valitsin minulle ennalta vieraan Abekon haalarin ihan vain siitä syystä, että se oli virkistävä poikkeus haalarijoukossa leikkauksineen sekä pojan silmää miellyttävine punaisine yksityiskohtineen.

Pelkässä haalarissa ei kuitenkaan pärjätä pihalla pitkää iltapäivää vaan avuksi tarvitaan tukku asusteita. Me olemme käytännössä hyväksi havainneet erilaiset tarrakiinnitteiset kengät, jotka pysyvät tukevasti jalassa, mutta jotka lapsi kuitenkin saa itse jalkaansa. Aikaisemmalla kokemuksella sekä Superfitin  että Vikingin  kengät ovat meillä käytössä hyväksi havaittu, mutta jos lapsella on leveähkö jalkaterä, ei Superfitit ehkä ole paras vaihtoehto. Gore-tex-kengäthän jonkun verran jakavat mielipiteitä, mutta koska varsinkin alku- ja lopputalvesta kelit ovat usein vaihtelevat, on hyvä, että lapsen kengät pitävät kosteutta eikä lapsi vietä kaikkia päiviä kumpparit jalassaan.Pipot ovat tuottaneet tuolle meidän hikipäälle vaikeuksia jo vauvakuukausista alkaen ja edellistalvena väännettiinkin päiväkodin väen kanssa aika pitkään käytä siitä, että tarvitseeko lapsi paksumpaa pipoa vai ei. Käytössä parhaaksi on kuitenkin nyt todettu luonnonkuituiset tai fleecevuoriset pipot. Toppamyssyssä pää uisi hiessä ja se ei iltapäivän pitkille ulkoiluille ole hyvästä. Hikipäälle myös pakataan aina lokeroon varapipo siltä varalta, että aamu-ulkoilulla märäksi juostu pipo ei ole kuivunut iltapäivään mennessä.

Hanskoista parhaaksi on käytäntö jälleen kerran osoittanut pitkävartiset rukkaset. Tuollaiset mahdollisimman perusmalliset, joiden tapaiset kädessä itsekin on aikanaan viipottanut päiväkodin pihalla.Ulkovaatteiden allekin tulevia vaatteita kannattaa miettiä talven varalle uusiksi. Itse suosin lisälämmikkeenä villaa ja taas kerran nappien asemasta vetoketjukiinnityksellä, jotta lapsen on helpompi osallistua pukemiseen ja riisumiseen. Päiväkotiarjen toimivuuden vuoksi ei myöskään oikein ole järkevää, että lapsi käyttäisi jotain teknisiä alusvaatteita, koska liian perusteellinen riisuminen ja pukeminen kestävät turhan pitkään. Viime talvi vielä mentiin sukkahousut  jalassa, saa nähdä mikä nyt on niiden kohtalo kun siirryttiin isompien taloon. Polvisukat onneksi vielä kelpaavat ja varsinkin tällaiset villasekoitteiset sukat ovat näppärät juurikin noiden gorekenkien kanssa.

Kunnollisissa varusteissa se ulkoilu on kuitenkin lapselle mukavinta ja ainakin meidän päiväkodissa ulkoillaan melkein kelissä kuin kelissä. Täytyy vaan toivoa, että pakkasten myötä tulisi sitten myös samalla lunta. Sitä on nimittäin odotettu jo varmaan kuukauden ajan ja toppavaatteiden päälle muiluttaminen kävisi helpommin kun ulkona olisi lumen kaltainen vetävä tekijä.

Linkit ovat tuotteiden löytämisen helpottamiseksi eikä niiden klikkaaminen tuo lisää pätäkkää kirjoittajan kassaan. Lisävinkkinä huikkaan vielä, että koska blogiin tullaan säännöllisesti googlettelemalla Brion Go-rattaita, niin nyt nyt erinomaiset kärrytkin näyttävät olevan tarjouksessa.

2 kommenttia:

  1. Joku tuollainen ohuehko villatakki voisi olla meidänkin pojalle just passeli. Se kun vielä oppi laittamaan vetskarin itse kiinni, niin pukeminen päiväkodissakin on helppoa. :)

    VastaaPoista
  2. Mikä mikä toi villatakki on? Kaupassa bongasin ihanan tuntoiset ohkaset aluslapaset Reimalta, itselleni meinasin hankkia, ehkä lapsellekin jos osaa käyttäytyä!

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!