tiistai 12. marraskuuta 2013

Tasa-arvoinen kohtaaminen populaarikulttuurissa

Oma FB-syötteni on viimeisen vuorokauden kuohunut Verkkouutisten uutisoimasta Viasatin päätöksestä ottaa Bechdelin testi osaksi elokuvien arviointiperusteita. Kirjoitusten perusteella testi ei monellekaan ihmiselle ollut entuudestaan tuttu ja ala-arvoisen uutisoinnin myötä ihmisille oli syntynyt aika vinoutunut kuva siitä mitä testillä tarkoitetaan. Jos testi ei sinulle ole ennalta tuttu suosittelen katsomaan ylläolevan videopätkän, joka kertoo mistä on kyse.

Olen oikeastaan todella surullinen niistä reaktioista, joita tästä testistä uutisoiminen on ihmisistä herättänyt. Useampi epäili, että luokittelun jälkeen seuraava askel on sensuuri. Joku epäili, että tämän jälkeen jokaiseen leffaan ympätään pakollinen naiset juttelee kohtaus. Niin ja sitten vielä nuo vääräleuat, jotka linjasivat kaikki testin läpäisevät elokuvat taideleffoiksi. Ilmeisesti ajatus siitä, että elokuvissa henkilöhahmot voitaisin kirjoittaa vastaamaan normaalia kanssakäymistä sukupuolien välillä olisi mahdottomuus.

Tämä keskustelu oli taas hyvä muistutus siitä, että tasa-arvotyö ja sen vaatimat asennemuutokset ovat monella tapaa lapsenkengissä. Tämä oli myös hyvä muistutus siitä, että monikaan ei ole huomannit sitä miten ohueksi populaarikulttuurin tarjoama naiskuva on muuttunut. Siinä missä omina teinivuosinani sain nauttia Buffy Vampyyrintappajasta tarjotaan tämän päivän teineille Bellaa, jonka oma tahto on täysin kimaltelevan vampyyripoikaystävän taskussa. Dystopia-aalto toki tuo tähän tervetulleen poikkeuksen, mutta ei silläkään kuuhun mennä kun moni arkinen kuvaus tarjoaa naisille muistutusta siitä miten heidät taatusti on tehty jonkun toisen kylkiluusta.

Syytä on myös muistaa se, että testin läpäisemin ei tarkoita sitä, että siinä kuvataan naisia tasa-arvoisena toimijana, joten kääntöpuolena myös moni testin reputtava elokuva ei ole mitenkään naisvihamielinen. Ruusun nimi nyt esim. sattuu sijoittumaan munkkiluostariin ja itse en nyt jaksa hermostua siitäkään että Taru sormusten herrasta testin reputti, siinä kuitenkin ylitettiin muita raja-aitoja ja saatiin kääpiö ja haltia ystävystymään. Testi on pikemminkin hyvä ajatuksien herättäjä ja toimii hyvänä lisätyökaluna myös viimekeväisessä Tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa -vanhempainillassa jaetulle tasa-arvoisen kasvattajan muistilistalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!