tiistai 7. tammikuuta 2014

Asiantuntijapandakarhu

Mitä saa kun yhdistää Hesarin luokkakoneen ja Ylen arvokoneen? No minun tapauksessani asiantuntijapandakarhun. Onko tämä nyt mitä pitää vastata jatkossa kun käsketään kuvailemaan itseään yhdellä sanalla?

Luokkakone tosin oli minusta aika huonosti toteutettu ja vastaukset ystäväpiirissäni heittelivät aikamoisesti. Palkkatutkijan siirtyessä apurahalla luokkaretkeili hän itsensä helposti eliitistä alaluokkaan, joka tuntui aikamoisten oudolta. Ja ei nyt edes aleta puhua siitä miten ne palkkaluokat olivat ihan omituiset. Mutta joo, tärkeintä ehkä on kuitenkin avata keskustelua siitä mihin suuntaan luokat ovat kehittymässä, koska vanhoja rajoja on kaatunut, mutta toisaalta uusia tullut lisää ja itselläni tuo asiantuntija nyt ainakin kuvaa tätä nykytilaa jossa meidän perheemme elää ja on. Me luetaan aamuisin verkkohesaria (sitä maksullista) ja toivotaan lapselle hyvää koulutusta.

Arvokoneen kuvauksesta sensijaan tunnistin itseni täysin. Paitsi, että en kylläkään vielä ole lähelläkään eläkeikää. Mutta mieluummin otan citytantan maailmankuvan kuin lähden flirttailemaan muodikkaammilla kovilla arvoilla, joiden ilmeisesti pitäisi iän puolesta minua lähempänä. En oikein fanita sitä, että yksilön vapauden taakse kätkeytyen annetaan omalle ahneudelle kaikki valta. Tätä samaa teemaa muuten käsitteli hienosti Jani Kaaro Hesarin kolumnissaan. Itseasiassa olen joutunut huomaanaan, että niin kauan kun Kaaro ei kirjoita lasten kasvatuksesta olemme muutenkin usein samoilla linjoilla. Niin ja mies on vielä kirjoittanut upean kirjan evoluutiostakin lapsille.

Miten te pääsette itseänne kuvailemaan? Itse voisin lisätä vielä omaan kuvaukseeni yhden sanan ja julistautua feministiasiantuntijapandakarhuksi ja sen todisteeksi kannustaa lukemaan Rosa Meriläisen tämän päivän kolumni. Pitääkähän naiset kiinni siitä, ettei oma osaamisenne happamoidu? Ja että teillä on aina mahdollisuus seistä omilla jaloillanne.

7 kommenttia:

 1. Mä olen vähäosainen kettu. :D Tuo luokkakone on tosiaan huonosti toteutettu ja nojaa vain yksilön palkkaan. Vaikka teenkin osa-aikatyötä en silti koe olevani syrjäytymisvaarassa. Kettu sen sijaan on ehkä osuvampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo luokkakonehan oli myös siitä outo, että sen mukaan ei voi olla kuin työelämässä tai työtön. Opiskelut tai perhevapaat eivät ilmeisesti kuulu muille kuin vähäosaisille.

   Poista
 2. Mä olen kipuaja pandakarhu (luokkakone muisti myös mainita, että kulttuurillisesti olen elitistinen, mihin nostivat ilmeisesti harrastuksista laskettelu ja kirjallisuus sekä mahdollisesti parhaan ystävän lakimiesstatus omien arvailujen mukaan :D ). Mikäs siinä ollessa. Onpahan taidot hakea bambunlehtiä korkeammaltakin ja valmiudet seurustella myös niiden ravintoketjun huipulla olevien kanssa ;)

  VastaaPoista
 3. Mustakin tuli vähäosainen kettu. Ketun allekirjoitan, mutta asuntovelallisena ja vakituisessa kokopäivätyössä käyvänä, (työssä joka vaatii hiukka muutakin osaamista kuin peruskoulun) en ihan allekirjoittaisi tuota vähäosaista... Muuten kuin palkan suhteen.

  V

  VastaaPoista
 4. Mäkin olen feministiasiantuntijapandakarhu, ja kulttuurisesti kuulun eliittiin. Krhm. Niin vissiin. :D

  VastaaPoista
 5. Eli ilmeisesti voidaan päätellä, että arvokone toimi, luokkakone ei niinkään muillakaan :D

  VastaaPoista
 6. Vanhempainvapaan tuloilla olin vähäosainen kulttuuriasiantuntijapandakarhu, työelämän tuloilla myös asiantuntijapandakarhu. Luokkakoneessa oli hauskaa myös se, että meikäläisen työlle löytyi noin viisi erilaista nimikettä, ja nekin vaikutti tuohon luokkaan...

  VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!