torstai 24. huhtikuuta 2014

Kuka tekee sinun vaatteesi?

Ja millä hinnalla?

Tänään tulee kuluneeksi vuosi Rana Plazan tehtaalla 1138 työntekijän hengen vaatineesta vaatineesta onnettomuusta. Kuolonuhrien lisäksi yli 2000 työntekijää loukkaantui onnettomuudessa. Rana Plaza ei ole ensimmäinen  lajissaan, mutta se oli suurin. Yli 1000 kuolleen työntekijän jälkeen ei voitu enää asialta ummistaa silmiä. Tai niin ainakin haluttiin uskoa. Lopputulos on kuitenkin se, että onnettomuudessa loukkaantuneet tai perheen elättäjän menettäneet eivät olet saaneet korvauksia.

Tuhannen ruumiin alkupanos oli kuitenkin riittävä siihen, että muutoksen rattaat ovat lähteneet liikkeelle. Paljon työtä on kuitenkin tehtävää ja paljon vastuuta kannettava, jotta tilanne muuttuu. Moni voi myös kokea, että yksittäisen kuluttajan mahdollisuudet vaikuttaa ovat mitättömät. Suoranainen boikottikaan ei auta, koska silloin sijaiskärsijöiksi joutuvat ne työntenkijät jotka tehtaissa ovat jo ahtaalla. Miten asiaan sitten voisi vaikuttaa? Asiaan voidaan vaikuttaa helpoiten sillä, että vaaditaan tuotantoprosesseista läpinäkyviä. Vaaditaan, että tehtailta tuotteet tilaavat yritykset vaativat, että ammattiliitot saavat olla läsnä tehtaissa.

Tilanne vaatii myös muutosta korvien välissä. Jatkuvan kasvun maailma rakentuu kestämättömälle pohjalle, joten jokaisen meistä pitää miettiä miten me kulutamme. En itsekään ole tässä suhteessa viaton. Sekä lapsellani että minulla on enemmän vaatteita mitä oikeastaan tarvitsisimme. Tämän ja viime viikon uutisointi on kuitenkin saanut minut taas pysähtymään asian äärelle. Mikä on se hinta, jonka joku muu maksaa niistä vaatteissa, joissa minä kuljen?

Omana tukitoimenani käänsin nuttuni nurin vaatiakseni läpinäkyvyyttä tuotantoprosesseihin. Toivottavasti mahdollisimman moni muukin tekee saman. Itseäni ainakin kiinnostaisi tietää kuka tekee esimerkiksi blogeissa taajaan näkyvät Mini Rodinit.


Kestäviä työehtoja, kestäviä materiaaleja ja kestävää ympäristölle. Ei pitäisi olla liikaa vaadittu. Päivän teeman löytää hakemalla #vaatevallankumous tai #insideout. Päivän teemaan sopien on myös tuotu esiin ajatuksia siitä miten tekstiilin käyttöikää voidaan pidentää. Nykyinen kertakäyttömuotihan näkyy myös kaatopaikoilla. Ompelutaitoinen voikin ottaa nyt vinkistä vaarin ja uudistaa kaapin perälle jumittuneista mainosteeppareista itselleen uuden malliston.

2 kommenttia:

  1. En viitsinyt kysellä naamakirjassa että mikä tuossa kuvassa on. Ei ummarra, ei tajua. Joku vaate mutta mikä ja miten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mun syli ja mulla on siinä päällä mekko ja neuletakki nurinpäin käännettynä. Voin muuten kertoa, että on ollut joskus normaalimpikin olo baarissa.

      Poista

Jätä ihmeessä viestiä!