perjantai 28. kesäkuuta 2013

Linnareissu

Juhannuspäivänä pakattiin meidän perheemme Ympäristörikokseen ja huristeltiin kohti Raaseporia. Kuntaliitoksen myötä syntyneen kuntamöhkäleen nimi sitoutuu minulla aina yllättävän monelle ihmiselle tuntemattomaksi jääneeseen Raaseporin rauniolinnaan.Raaseporin linna on ainoa suomalainen pieni keskiaikainen linna ja sen historia on pitkälti hämärän peitossa. Itseasiassa ei täysin edes tiedetä miltä linna on loistossaan näyttänyt ja siksi Museovirasto onkin päättänyt ettei linnoitusta kunnosteta tätä enempää, koska sitä ei voida entisöidä vanhaan ilmeeseensä.

Kaikki Kaari Utrionsa lukeneet linnan kuitenkin tietävät tai ainakin ovat siitä jotain tarinaa kuulleet. 1400-luvulla linna vielä sijaitsi rannikolla ja sen yhtenä merkityksenä oli horjuttaa Räävelin asemaa (no ei ihan mennyt kuin Strömsössä sekään). Linnassa on myös pitänyy hovia milloin kukakin aina valtansa menettäneistä kuninkaista merirosvoihin. Maan nousu ja Helsingin kasvu sekä se että aluehallinto siirrettiin Tammisaareen johtivat lopulta siihen, että linna hylättiin 1500-luvulla ja sitten se saikin rappeutua ilmeisesti aika keskenään kunnes 1800-luvulta alkaen linnassa on tehty korjauksia.Minun aikanani linna on ollut jo tässä aidatussa ja näennäisen turvallisessa moodissa, mutta äiti muisteli että ensimmäisinä reissuina he ovat pokalla kiivenneet pitkin raunioita. Sekin hauskuus on tosin nykyään kielletty. Ymmärrettävistä syistä, raunioilla takavuosina kuoli nimittäin ihminen.Linna-aluetta ympäröi vehreä piha-alue josta löytyy niin kesäteatteria kuin kahvilaakin ja lisäksi alueella järjestetään erilaista teemaohjelmaa. Knoppitietona kerrottakoon myös, että kahvilarakennus on Suomen ensimmäinen retkeilymaja.

Eli jos jokus tuonne kolkalle Uuttamaata pääty niin kannattaa kurvata syrjään päätieltä. Rauniot eivät sijaitse kuin muutamien kilometrien päässä Bilnäsin ruukkialueelta eikä Fiskarsistakaan kauan paikalle ajele.

1 kommentti:

  1. Hei vau! Mulla on jostain lapsuudesta juuri nuo raunion terassit jääneet mieleen eikä mitään hajua missä mä olen oikein ollut ;) No nyt löytyi vastaus siihen, kiitos.

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!