tiistai 13. toukokuuta 2014

Hyvin pomppaa vieläkin

Nostalgiointiteemalla jatkaen voidaan todeta, että kyllä 80-luvullakin osattiin. Juomat tarjottiin epäkäytännöllisissä pyramidipakkauksissa ja muovilelut kestivät ikuisesti. Tai ainakin sellaiset kolmisenkymmentä vuotta.

Värit eivät ehkä enää ole priimaa, mutta hyvin ne kirput hyppivät vaikka muutaman edellisen talven ne viettivätkin unohtuneena mökin puumajaan ja suurimman osan 90-luvusta ne taisivat majailla vanhan kesäpaikkamme kivijalassa (tai ainakin sieltä enoni ne takavuosina löysi).

Muovileluilla on pirullisen huono maine ja pakko sanoa, että itsekin olen käyttänyt argumenttina sitä, että meille turhaa muovikrääsää tarvitse roudata. Ehkä syytä olisi kuitenkin tiputtaa krääsän edestä muovi pois, koska parhaimmillaan muovilelutkin kestävät. Itseasiassa lapsella on kirppujen rinnalla yllättävän paljon meiltä vanhemmilta perittyjä muovileluja. Siinä missä miehen vanhat Transformersit toimivat vielä varmasti tulevillakin sukupolvilla niin samaa ei kuitenkaan voi sanoa pojan Transformereseilla, jotka hätinä toimivat parin kuukauden leikkien jäljiltä.

Tämän päivän leluissa on siis sama valitettava piirre mitä monessa muussakin tuotteessa. Ne ovat kertakäyttöisiä, niitä ei voi korjata ja niitä ei ole tarkoitettu kestämään. Siinä missä viime kesänä ostetusta kourumailasetistä toinen hajosi jo ekana viikonloppuna voi mökillä edelleen pelata 20-vuotta vanhoilla Barcelonan olympialaisia mainostavilla tarraräpylöillä. Valitettavasti niiden ikäkausitoveri Woosh-frisbee ei enää tästä talvesta selvinnyt ja veikkaan, että pojalle luvattu uusi pehmofrisbee tuskin yhtä pitkälle pötkii.

Kestävien lelujen perässä olemmekin turvautuneet Legoihin, joissa ainakin vielä laatu on pysynyt korkeana. Hyväksi on myös todettu Oktonautti-lelut, joita on tuotu matkoilta tulijaisiksi, mutta jostain syystä Fischer Pricen maahantuojalle ei raha kelpaa ja leluja ei haluta tuoda Suomeen. Ehkä kestävien lelujen myyminen ei ole kannattavaa liiketoiminnan kannalta. Järkevämpää on kaupata kertakäyttöistä krääsää ja luottaa, että asiakkaat palaavat kerta toisensa jälkeen noutamaan uutta puhkileikittyjen tilalle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!