keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kuka säästää ja mistä

Olen ollut alkuviikon hyvinkin kärttyinen luettuani ensin Hesarista jutun autosynnytysten lisääntymisestä. Jutun kainalossa oli kartta kaavailluista synnytyssairaalavähennyksistä. Vähennykset johtuvat asetuksesta. Pitää olla 1000 synnyttäjää vuodessa, jotta synnytykset saisivat jatkua. Vasaran alle olisi joutumassa etelämmästä muunmuassa Salo, Vammala, Lohja ja Porvoo. Erityisesti kuitenkin hieroin silmiäni kun totesin, että myös Kajaani saisi lähteä. Koska onhan se nyt näppärää ajaa puolen maan halki Ouluun synnyttämään. Alueellisista syistä Kajaanilla olisi ehkä edelletyksiä selvitä ja sitä myöskin toivon, mutta kyllä minua myös hieman omanapaisesti hirvittää tämän Ruuhka-Suomen osalta. Olisi jotenkin villi ajatus, että TYKS:n ja Jorvin välissä ei kukaan synnytyksiä hoitaisi. Siinähän sitä sitten synnytettäisiin Piihovin ABC:n pihalla jos synnytys eteenee arvioitua nopeammin ja Turkuun ei ehditäkään.

Lopullisesti mieleni onnistuin pahoittamaan aamulla kun Hesaria silmäillessä törmäsin seuraavaan uutiseen synnytysrintamalta. HUS tekee selvitystyötä siitä voitaisiinko Kätilöopisto pistää kokonaan pakettiin. Tilalle kaavaillaan uutta megalaitosta Jorviin ja melkoinen kompleksi siitä saisikin tulla kun sinne sysättäisiin Jorvin nykyisten synnytysten lisäksi myös Kätilöopiston, Lohjan ja Porvoon synnyttäjät. Käytännössä Jorvin kapasitetti pitäisi nykyisestä kolminkertaistaa, jotta tuo onnistuisi ja siinäkin kohtaa Naistenklinikalle pitäisi ottaa muita synnyttäjiä kuin riskisynnyttäjiä.

Sijainnillisestihan Jorvi on logistinen painajainen. Jo alkuviikon uutisen pohjalta aloimme miehen kanssa pohtia, että esim. Hangosta ilman ruuhka-aikaakin ei synnyttämään pääse alta 1,5 tunnin. Tuohon päälle ruuhkat Kehällä niin siinähän sitten menee aikaa vielä rattoisammin. Samaa voi myös kokeilla vaikkapa Porvoon suunnasta lähestyessä. Lohjalta päin taas pääsee kokeilemaan sitä miten käsittämättömän hyvin Ykköstie vetää ruuhka-aikoina.

Pelkästään pääkaupunkiseudun sisältä tarkasteltuna Jorvi on mahdotona lähestyä. Kehä I on jumissa joka ikinen arkipäivä ja Vanha Turuntie ei kestä kovinkaan suurta liikennemäärän lisäystä. Siinä missä 3,5 vuotta sitten nousin tästä työpöydän äärestä, kiskoin takin niskaan ja kävelin Kättärille rakenneultraan palatakseni takaisin 50 minuuttia myöhemmin kourassani kuvat Huuto-maalausta muistuttavasta jälkeläisestä olisin 50 minuuttia myöhemmin ollut vasta ilmoittautumassa Jorvin vastaanotossa. Verrokkina myös voidaan kertoa, että Naistenklinikalta työpöydän ääreen kesti bussilla varttitunnin ja siinä oli mukana hieman panikoitunutta säätämistä kun ajatus ei ihan ollut kukkeimmillaan istukkabiobsian jäljiltä. Harva synnyttämään lähtee julkisilla, mutta silti tiedän usemman helsinkiläisen joka näinkin on tehnyt. Autoja kun ei ole joka perheessä ja takseistakin tuppaa olemaan pulaa.

Ymmärrän sen, että säästöjä pitää jostain saada, mutta haluaisin nähdä minkälaiset säästöt Jorvin uudella megayksiköllä saataisiin? Mielenkiintoiseksi myös menee se, että Jorvista on äärettömän huonot yhteydet sekä Lastenklinikalle että tulevaan Lastensairaalaan eli käytännössä Jorvissa pitää myös passissa silloin aivan eri tavalla vastasyntyneiden ensihoitoon erikoistunutta henkilökuntaa, jos siellä vuosittain synnytettäisiin rapiat 15 000 synnytystä. Ja ainakaan kovin pitkäjänteisestä suunnittelusta ei voida puhua jos molempia Naikkaria ja Kättäriä on remontoitu viimevuosina ja niihinkin jokunen euro on saatu uppoamaan.

Mediassa kirjoitettiin jo, että Kättärin lakkauttamisesta on vaikea puhua, koska siinä puhutaan tunteita herättävästä asiasta. Ja kyllähän tämä tunteita herättää, en minä sitä kiistä, mutta minulla se suurin tunne on silti puhdas insinöörimäinen epäymmärys, koska lukujen, nykyisen liikenneinfran ja asukastiheyksien perusteella en kyllä keksi yhtään syytä miksi Jorvin megayksikkö olisi Kättäriä parempi järjestely. Yksikön koonhan pitäisi olla absurdin kokoinen, koska silloin sen hoitaessa noin joka kolmannen Suomeen syntyvän lapsen synnytyksen sillä ei vain olisi varaa pistää lappua luukulle salien ollessa täynnä. Tilanne, joka jo tällä hetkellä on täysin yleinen pk-seudun kolmessa isossa synnytyssairaalassa ja vielä sentään on Lohja ja Porvookin mukana reservissä.

Ennen tätä Suomessa ei ole ollut tarvetta yksityiselle synnytyssairaalalle, mutta näillä järjestelyillä luultavasti sekin nähtäisiin pian. Eivät ihmiset maksa Helsingissä asumisen hintaa siitä riemusta, että nautimme ahtaasti asumisesta vaan siksi, että haluamme, että palvelut ovat lähellä ja niihin pääsee myös ilman omaa autoa. Nyt Kättärille ja Naikkarille pääsee synnyttämään vaikka ratikalla. Harva lähtisi supistuksissaan ähisemään kahdella vaihdolla Jorviin. Toinen mikä lisääntyy varmasti on kotisynnytykset. Muualla maailmassa synnytyksissä pyritään kohti kätilövetoisia synnytystaloja. Meillä tavoitella megakokoisia porsimislaitoksia. Toki isossakin yksikössä on mahdollisuus yksilölliseen hoitoon, mutta rajallisilla resursseilla ja säästöpaineilla tuskinpa esim. perhehuoneiden määrää saataisiin kasvatettua.

Onneksi vielä suunnitelma on tosiaan vasta suunnitteluasteella, mutta nyt toivoisin itse, että suunnittelussa otettaisiin järki ja myös faktat käteen. Tilannehan ei minun elämääni sinäänsä vaikuta mitenkään. Oman lapseni ole Kättärillä synnyttänyt ja sieltä kotiutunut niin paskoilla fiiliksillä, että ekat kaksi vuotta itketti joka kerta kun sairaalan ohitin. Fakta on kuitenkin se, että nykyinfralla Jorvi ei vain ole vaihtoehto ilman perusteellisia liikenteen uudelleenohjausjärjestelyjä ja myös aika massiivisia tukitoimia vastasyntyneiden pääsemiseksi riittävän nopeasti Lastensairaalaan hoitoon. Ennemmin itse melkein käyttäisin lisäresurssit Lohjan vahvistamiseksi Hyvinkään synnärin kanssa samaan toimintavahvuuten sekä vahvistaisin Helsingin sairaaloiden kapasiteettia ja antaisin Jorvin keskittyä johonkin vähemmän akuuttiin hoityöhön kuin synnytyksiin.

5 kommenttia:

  1. Jaan kanssasi saman tuohtumuksen. Aivan absurdi ajatus! Muutenkin Kätilöliitto on jo esittänyt oman huolestuneen kantansa pienten synnytysyksiköiden lakkauttamisen yhteydestä matkasynnytysten lisääntymiseen ja nyt tämä. Porvoon sulkeminenkin on varsin absurdi ajatus, sairaala palvelee kuitenkin koko Loviisan suurkuntaa ja Liljendalista pelkästään Kättärillekin ajaa jo reilusti yli tunnin - logistisestihan Kotka olisi lähempänä, mutta kun Husin alueelle kuulutaan niin...

    Pelkään pahoin, että Suomikin on uhkaavasti menossa kohti trendiä, jossa rikkaat synnyttävät suunnittellusti ja hallitusti yksityisissä komplekseissa ja köyhät synnyttävät ylisuurissa ja ruuhkaisissa porsimislaitoksissa (tai matkalla sellaiseen).

    Pistää todella vihaksi (vaikka itse asunkin kaupungissa, joka on rakenteeltaan niin suuri, että synnärin sulkeminen ei missään nimessä ole uhka ja logistisesti sijainti sellainen, että muita synnytysyksiköitä ei ole mahdollista ohjata sinne)! Itsehän olen synnyttänyt esikoiseni Tammisaaressa (Kättäri sulussa, Naikkarilla noro) ja keskimmäisen Porvoossa...

    VastaaPoista
  2. Voisitko sä lähteä politiikkaan? Sulla on sana niin hyvin hallussa ja järki kädessä. Samaa mieltä kaikessa ja porsimislaitos sai taatun laatuhörähdyksen aikaan :)

    VastaaPoista
  3. Mähän menin 6 viikkoa sitten synnyttämään metrolla ja bussilla Kättärille -mies pyöräili perässä. Autottomassa perheessä olisi aika mielenkiintoista nähdä miten Jorviin mentäisiin esim. ruuhka-aikaan, ja kuinka turhia käyntejä välttääkseen sitten mieluummin synnytettäisiin kotona. Puhumattakaan vierailuista yms.
    Mun täytyy sanoa, että kaipaisin kovasti tutkivaa journalismia kertomaan meille, mihin ihmeeseen ne verorahat valuvat ja paljonko näille HUSin päättäjille maksetaan tällaisesta upeasta ajatustyöstä - rahaa ei ole edes tärkeimpiin projekteihin (you know, Lastensairaala jne) ja sitten tällaisia edes ehdotuksen tasolla olevia aivopieruja, kun kesällä on joutuneet naiset lähtemään Lohjalle synnyttämään Jorvin ja Kättärin oltua sulussa. Lupaavaa.

    VastaaPoista
  4. Kun olin raskaana pelkäsin pirusti että Naistenklinikka ja Kättäri olisivat sulussa ja joutuisin synnyttämään Jorviin. Ei se että kaipa sinne olisi taksilla päässyt synnyttämään, mutta eipä siellä sitten kovin helposti olisi kukaan vieraillut (mm. mieheni) plus kaikki ultrat niin koko päivänhän siihen reissuun olisi saanut varata (julkisilla liikkuen Jorvi on tosi vaikea saavuttaa...tai ei vaikea mutta tajuttoman hidas). No, sulkuja ei ollut ja kävelin ihan omin jaloin naistenklinikalle (asumme melkein naapurissa). En tajua tätä (enkä todellakaan voi kuin kauhulla kuunnella KAKS:in lopetusuhkaa ja ajatella siellä asuvien serkkujeni perheitä, että missähän levikkeellä heidän tulevat lapset syntyvät :().

    VastaaPoista
  5. Lähetä ihmeessä tämä teksti pienellä modauksella Hesarin mielipideosioon! -Maria

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!