maanantai 20. lokakuuta 2014

Sokeri lapsen tiellä pitää

Silläkin uhalla, että joudumme ammutuksi sosiaalisessa mediassa tulen nyt kaapista ulos. Toisin kuin tiedostavissa perheissä meillä lapsi syö sokerisia lapsille suunnattuja jogurtteja. Normaali iltapalasetti näyttää meillä kutakuinkin tältä.


Hapankorppua kalkkunaleikkeellä, juustolla ja kurkkuvuorella sekä paheellinen sokeripommijogurtti.

12 grammaa sokeria sadassa grammassa eli yhteensä viitisen palaa sokeria. Tuohon purkkiin suhteutettuna sokeria löytyy siis nelisen palaa sokeria, joka on kyllä rehellisesti sanottuna ihan helvetin paljon, mutta joka takaa sen, että se se jogurtti tulee varmasti syödyksi.

Emme me suinkaan aina ole syöneet noita. Aluksi lapsi popsi hyvällä ruokahalulla omatekoista sekoitusta mansikkamurskasta ja maustamattomasta jogurtista. Sitten yksi yö talouteemme kylään saapui epätoivottuna vieraana noro ja lapsi teki täyden stopin kaikkiin hapanmaitotuotteisiin. Riittävän kauan kun oltiin kipattu viemäriin (tai syöty itse) omatekoisia sekoituksia löysimme tien kaupan jogurttihyllylle ja sieltä noita riemunkirjavia sokeripläjäyksiä sitten kulkeutuu kotiin. Toki ratkaisu olisi luopua kokonaan jogrutista, mutta meillä asuu varmaankin maan ainoa lapsi joka dissaa maidon juomista ja inhoaa kalkkitabletteja. Iltapalan juustolla ja jogurtilla saadaan lapsi pidettyä kiinni luuston normaalissa kehityksessä.

En minä kuitenkaan pahakseni pistäisi jos lapsien jogurteissa lisätyn sokerin määrää saataisiin vähän matalammaksi. Ihan myös vanhojen pakkaustekniikan opintojen muistoksi tykkäisin myös, että sokerit eroteltaisiin lisättyihin sokereihin sekä marjojen ja hedelmien omiksi sokereiksi.

Tai sitten pitäisi vaan palata takaisin iltapuuroihin. Ne kun uppoavat tyyppin tuotesisältönään kaurahiuteleet, maito ja pakastemarjat ilman lisättyä sokeria. Tosin siinä taas sitten kipattaisiin puuron jämiä biojätteeseen kun kummasti lapsi ei sitäkään jaksa syödä n:tä vuotta putkeen. Tai sitten me vaan syötetään jatkossakin lapselle noita sokeripommeja ja yritetään pitää huoli siitä, että muuten ruokavalion lisätyt sokerit pysyvät kurissa. Tuon nykyisen vakkari-iltapalan myötä kun kaikki kannettu ruoka katoaa ilman patisteluja, tyyppi nukkuu yönsä tyytyväisenä eikä ole aamulla herätessään nälän vuoksi perseeseen ammuttu karhu.

4 kommenttia:

 1. Jos lapsen ruokavalio on muuten terveellinen ja kunnossa, niin ei yksi sokerijogurtti päivässä maailmaa kaada :) Meillä syödään kans iltapalaksi sokerijogurttia, ei joka ilta mutta useamman kerran viikossa. Päivittäin ei sitten muuten syödäkään sokeripitoisia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä järjellähän se menee niin, että kohtuus kaikessa on järkevintä. Välillä vaan tuntuu, että sokeristen jugurttien syöttäminen rinnastuisi kasvatuksellisena keinona suunnillen siihen, että laittaa ilmeväsikäisen tuttiin viinaa jotta saisi lapsen nukahtamaan nopeammin.

   Poista
 2. Menisikö alas banaanilla makeutettu smoothie? Banskua, jogurttia (tai vaikka sitä valion uutta 'juotavaa' rahkaa), mansikkaa, mustikkaa? Ps. Kiva, että lusikka on käytössä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smoothiet uppoavat valikoiden (eli riippuen sukkien väristä ja planeettojen asennoista) :) ja lusikka on tosiaan ihan vakkarikäytössä kun se on niin ihana. Säälihän noin kaunista lusikkaa olisi laatikossa säilöä.

   Poista

Jätä ihmeessä viestiä!