lauantai 4. huhtikuuta 2015

Rullaten maailma haltuun

Pari vuotta sitten tulimme sen tilanteen eteen, ettei lapsi oikeastaan enää viihtynyt rattaiden kyydissä, muttei toisaalta jaksanut vielä kävellä pitkiä matkoja. Päiväkotimatkat taitettiin fillarin kyydissä tarakkaistuimessa, pyöräretket tehtiin peräkärryllä ja kotikulmilla kuljettiin potkupyörän kanssa. Kaupunkireissuille kuitenkin tarvittiin joku vippaskonsti, jolla kuvio saatiin toiminaan. Useimmat pojan kavereista kolmevuotiaana siirtyivät seisomalaudalle rataspaikan siirryttyä pikkusisarukselle ja poikakin polleana laudalla seisoi aina kun siihen mahdollisuus kavereiden kanssa liikkuessa tarjoutui. Meille kuitenkaan laudalle tarvetta ollut tai oikeastaan laudan eteen kiinnitettävien rattaiden tarvetta, joten päädyimme ostamaan lapselle potkulaudan.

Ensimmäinen lauta oli Mini Micron kolmipyöräinen lauta ja sen myötä tosiaan opimme että laudoissa on eroja. Suurin osa lapsille myytävistä kolmipyöräisistä ovat ihan leluja. Niiden ohjaus on surkeaa ja koko naurettava eikä renkaistakaan ole mihinkään. Kaksipyöräinen kokoontaittuva lauta olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta sen kanssa lasta ei saisi vedettyä laudalla ja toisaalta taitettavarunkoisen laudan rakenne on epävakaampi eikä niitä missään nimessä saa käyttää esim. temppuiluihin. Micron laudassa ohjaus toimii tasapainoa siirtämällä ja tanko kiinnittyy runkoon lukituksella ja taittamisen asemasta koko tanko irrotetaan lukituksesta. Potkulauta oli mitä loistavin ja viime kesänä menimme sen kanssa oikeastaan jo kaikki siirtymät leikkipuistoihin sekä muut kaupunkihengailut. Nyt kuitenkin kun lauta otettiin talviteloilta huomasimme, että joko talven aikana lapsi oli venynyt pituutta tai lauta kutistunut, joten suuntasimme lautaostoksille XXL:ään.

Koska aikaisempi lauta oli niin hyvä, päädyimme saman valmistajan isompaan Maxi Microon.

Uusi lauta pääsi heti Berliinissä tositoimiin. Lentojen ajan lauta matkasi ruumassa matkatavaroissa eli menomatkalla puoli tyhjässä matkalaukussa ja paluumatkalla pakattuna Ortliebin urheilukäyttöön tarkoitettuun putkikassiin. Kaupungilla lauta oli käytössä jonkun verran jokaisena päivänä poislukien matkustuspäivät ja laudan avulla ei kertaakaan tullut eteen tilannetta, että jaloista olisi puhti loppunut kesken. Normaalisti lautaillessa poika käyttää skeittikypärää, mutta kaupunkilomalle emme kypärää roudanneet ja pojan kanssa oli diili ettei temppuja tehdä ja vauhti pidetään kohtalaisena. Tosin tuolla käytöstä poistetulla kiitoradalla oli pakko antaa pojan testata vauhtia. Kun eipä tuollaista pitkää turvallista asfalttisuoraa kovin äkkiä vastaan taida tulla.

Ainoa haaste potkulaudan kanssa on se, että pieni potkulautailija ymmärrettävistä käytännönsyistä rinnastetaan isompaan scoottaajaan ja on paikkoja joissa potkulauta on kielletty. Esimerkiksi eläintarhaan noita ei saa viedä. Tosin Korkeasaaressa seula on luvattoman heikko ja oli vähän kurjaa joutua selittämään pojalle miksi hänen piti lauta jättää kassalle parkkiin isompien lasten painaessa pitkin saarta lautoineen kuin heikkopäiset. Berliinissä osattiiin jo varautua tuohon ja jätettiin lauta suosiolla hotellille suoraan. Samoin osassa kaupoissa lautailu on kielletty vaikka vanhempi lautaa taluttaisikin, joten pienen lautailijan kanssa pitää käydä keskustelut myös siitä mitkä ovat lautailun soveliaat säännöt ja miksi välillä pitää noudattaa sääntöjä, joissa ei tunnu olevan päätä ei häntää. Olenkin miettinyt, että pitäisi testailla miten tuohon lautaan saisi jonkun helpon kantohihnan kiinni, jotta laudan saisi helposti kantoon. Tosin taannoisella metsäretkellä nakkasin laudan vain olalle kulkurin keppipussityylillä ja hyvin se siinäkin kulki. Näinä rapakausina ei vain tee mieli nostaa kuraista lautaa lähellekään takkia. Toinen vaihtoehto voisi olla ihan vain rungon irroittaminen tangosta ja koko komeuden kangaskassiin sujauttaminen. Varskinkin Mini Micro kulkee helposti kassissakin.

Maxi Microlla käyttöikää on edessä varmaankin pari vuotta, mutta lapselle on jo selvää mitä seuraavaksi hankitaan. Skeittilauta ja temppuscootti on jo lapsella haaveissa. Läheisen skeittiparkin isommat lapset ovat lapsesta upeita ja onhan Turtleseillakin laudat käytössä. Sitä odotellessa kuitenkin kurvaillaan Microlla maailmalle ja tehdään myös nykyiselle laudalle pienet tuunaukset heijastinteipin avulla. Lisäksi pitäisi varmaan hankkia ihan myös rehellinen valo tuohon potkulautaankin, jotta tyyppi näkyy hämärämmässäkin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!