keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Tarina Marsista

Kesällä ystäväni alkoi puhua innostuneena, että syksyllä tulee leffa aivan loistavasta kirjasta. Mies jää yksin Marsiin ja sitten se alkaa miettiä miten se selviää hengissä. Avainsanoina käytettiin vielä insinööriä ja teknologiaa.

Kuva: https://xkcd.com/1536/

Viime viikonloppuna ostin kirjan Rautatieaseman Pocket Shopista ja päädyin lopulta kukkumaan puolet lauantain ja sunnuntain välisestä yöstä, koska yksinkertaisesti oli vain pakko saada selville se miten tarina päättyy.

Andy Weirin The Martianin alkuasetelma on siis se, että kirjan alussa päähenkilö tajuaa jääneensä yksin Marsiin muun miehistön luultua aiheellisesti että hän on kuollut. Sen asemasta, että Watney olisi vaipunut epätoivoon lähtee mies ratkaisemaan ongelmia yksi kerrallaan tieltään. Sellaisella insinöörin päättäväisyydellä, jossa asioita lähestytän ongelma-toteutussuunnitelma-tulos -henkisesti. Ai että teki hyvä lukea tarinaa jossa ongelmat oli tehty ratkaistavaksi ja jos ongelmia tuli vastaan niin tarkasteltiin vain tulokulmaa uusiksi. Insinöörikunta kun harvemmin on päässyt nauttimaan populaarikulttuurissa miellyttävien ihmisten mainetta.

Ei tarina kuitenkaan pelkästään ole insinööriksi kirjoitettua. Watney on sympaattinen ja huumorintajuinen päähenkilö ja tarinaan tuodaan myös rinnalle juoni Maasta sen jälkeen kun sateliittikuvista tajuttiin, että tyyppi onkin hengissä. Tarinassa viehättävää on myös tavallaan sen pienet puitteet. Tai no pienet ja pienet jos päänäyttämö on autio planeetta, mutta tarina on lopulta aika simppeli ja on mahtava lukea tieteistarinaa, jossa ei yliyritetä. Pidän kyllä kaiken maailman avaruusolio-vampyyri-dystopioista, mutta toisinaan on mukava palata ihan vain perusasioiden ääreen. Simppeli tarina, hyvin kirjoitettu keskushahmo ja juoni joka pakottaa lukemaan kirjan loppuun vaikka silmät olisivat kuinka väsymyksestä ristissä.

Seuraavaksi pitäisi sitten mennä leffaan. Tarinaa alun perin suositellut ystävä jo alusti, että pääosin tarina oli hyvin siirretty valkokankaalle. Toki tässäkin tarinassa haasteena on se, että miten henkilön päänsisäinen maailma saadaan avattua katsojille joten odotan mielenkiinnolla asiaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!