sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kirjahyllyn uusi ilme

Olohuoneen ilmettä hallitsevin huonekalu on meillä kiistatta kirjahylly. Jokaisessa meidän yhteisessä kodissamme hyllynä on toiminut joku versio Lundiasta, jotka sain rippilahjaksi vanhemmiltani alkuvuodesta 1996. Sen aikaisen värimaailman hengessä hylly oli mäntyä ja männyn värisenä hylly kulki mukanamme vuoteen 2008 asti kunnes kyllästyimme siihen ja otimme siveltimen kauniiseen käteen. Lopputuloksena oli valkoinen hylly, jotta sittenmin vielä täydennettiin uusilla valkoisilla osilla. Viimeiset neljä vuotta kirjahylly on ollut kaksi metriä levänä hyllyt tasavälein aseteltuna. Hylly miellytti aluksi kovastikin tuossa muodossa, mutta vuosien saatossa oli kehittynyt pienehkö ongelma...

Hylly oli ensinnäkin jäänyt pieneki ja toiseksi hyllyille oli pesiytynyt jos vaikka mitä rojua. Tasaväliset hyllyt eivät myöskään maksimoineet hyllyn säilytyskapasiteettia. Pari viikkoa sitten bongasin ilmoituksen Lundian ysmyistä ja päätimme lähteä hakemaan lisää metrejä kirjahyllyyn. Varsinkin kun perinteisesti Lontoonreissut ovat tienneet meillä lisää kirjoja. Koska asunnossamme tulee seinämetrit vastaan päätimme maksimoida säilytystilan tällä kertaa. Uudet Lundian mainoskuvat, joissa oli yhdistetty eri materiaaleja houkuttelivat myös valitsemaan laajennusosien materiaaliksi lakatun männyn sekä mustat kaapinovet.

Uusi tilkkutäkkimäinen hylly miellytti heti sekä minun että miehen silmää. Kahden kaapin oven taakse kätkeytyi niin lapsen askartelujutut kuin kaikki muukin epämääräinen pikkusälä. Nyt hylly jopa jäi vähän väljäksi ja itseasiassa paria hyllyä siirtämällä ja jakolevyillä tehdyistä lokeroista luopumalla saamme helposti tarvittaessa kolmisen metriä lisää hyllymetrejä tarvittaessa kasaan.

Ja jos käy niin, että monivärinen hylly alkaa ärsyttää on tähänkin ratkaisu valmiina. Minun vanhaa alkuperäistä hyllyäni löytyy lapsuudenkodistani vielä yksi työpöydällinen pätkä ja äitini kanssa on sovittu, että hylly siirtyy meille viimeistään samalla kun poika aloittaa koulun ja tarvitsee omaa työpistettä ja lapsen huonetta ehkä muutenkin muokataan enemmän isomman lapsen tarpeisiin sopivaksi. Samalla voidaan sitten siirtää nykyiset männyn väriset osat pojan puolelle ja miettiä meille vanhemmille jonkun muun ratkaisun. Pidän itse valtavasti kirjoista sisustusmielessäkin, mutta nuo kaksi oveakin ovat aika hauskoja ja yksi vaihtoehto voisi olla ovien lisäämienn hyllyihin. Tosin sitten kannattaisi laittaa taustalevytkin, jotta hyllyistä tulisi pölytiiviimpiä.

Ja joskus myös taitaa olla se hetki edessä, että täytyy taas kriittisesti tarkastella sitä mitkä kaikki kirjat haluamme omistaa. Tilansäästösyistä esim. kaikki kaksi hyllymetrillistä Eddingsejäni on jemmattu mökille. Siellä ne hengaa tyytyväisenä mummovainaan Päätalojen kanssa...

 

10 kommenttia:

 1. Näyttää oikein hyvältä! Meillä on nyt olohuoneen yksi seinä kattoon saakka hyllyjä täynnä ja yhtään uusia kirjoja ei periaatteessa mahtuisi. Ei ennen kuin olohuoneen ja kuopuksen huoneen välinen seinä laitetaan umpeen ja siihen saadaan lisää hyllytilaa. Mutta aina niitä tulee ostettua ja aina ne johonkin saadaan mahdutettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin on jo muutama varasuunnitelma, joilla kirjojemme keskelle mahdumme tulevaisuudessakin. Ja eihän tässä enää mene kuin noin 15 vuotta ja saadaan muuttaa pojan huone kirjastoksi.... Paitsi jos poika pitää kiinni suunnitelmastaan hankkia itse vauvan ja asua sen kanssa meidän kanssa.

   Poista
 2. Meillä on pätkä männynväristä Lundiaa. En pidä väristä, mutta se ei särje silmääni jatkuvasti, koska hylly ei ole kodissamme erityisen näkyvällä paikalla. Lundia on kirjahyllynä kuitenkin siitä hyvä, että siinä oikeasti voi säilöä _kirjoja_, mihin ei kovin moni kirjahyllyn nimikkeellä myytävä hökötys kykene. Seuraa kysymys: miten varjelitte maalausprojektin aikana niitä miljoonia hyllytapin reikiä täyttymästä maalilla? Se on ollut aina suurin kynnykseni, kun mielen vieressä on käynyt Lundiamme maalaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohuita kerroksia maalia ja reikien putsaus pumpulipuikoilla. Tosin nytkin mies kyllä joutui pari tappia vasaroimaan paikoilleen kun reiät olivat vähän nafteja.

   Poista
 3. Ai, sinullakin on pari metriä Eddingsiä jemmattuna näkymättömiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki. Belgarionin taru oli mun ensimmäinen suuri fantasiarakkauteni. Näin aikuisena se saman tarinan kirjoittaminen aina vaan uudestaan tökkii, mutta ei niistä luopuakaan voi.

   Poista
 4. Herraisä, miten hyvän näköinen setti! Mulla on ihan hirvittävä Lundia-angsti lapsuudesta, mutta tää kyllä lievitti sitä aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo uudet ovet sekä värivaihtoehdot ovat auttaneet Lundiaa tekemään aikamoisen kasvojenkohotuksen. Meilläkin löytyisi varastosta yhdet ihan hirvittävät ysärikaapinovet, joille en ihan äkkiä keksi uutta käyttötarkoitusta,

   Poista
 5. Hyvännäköinen hyllyn uusi ilme, tosi moderni, eikä muistuta yhtään sitä Lundia-hirvitystä, joka mulla lapsena oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lundia on musta viime vuosina onnistunut hyvin päivittämään ilmettään. Meiltä löytyy myös yksi niiden valaisin ja tykkään muutenkin tästä uudesta ilmeestä.

   Poista

Jätä ihmeessä viestiä!