keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Tosielämän Nälkäpeli

Oletteko ikinä tutustuneet yritysten tai yhdistysten visioihin tai missioihin? Veikkaan, että ette jos ette ole joutuneet niihn epäonnekkaisiin yksilöihin, jotka ovat joutuneet visiomissiotragediaa työstämään. Olen ehkä vähän yksioikoinen, mutta helposti minulle nuo ovat lähinnä ulkokultaista sanahelinää. Varsinkin mitä suuremmasta organisaatiosta on kyse. Ja valitettavasti sellainen organisaatio kuin FIFA tekee kaikkensa vain vahvistaakseen tätä mielikuvaa.

FIFAn mission teemat ovat tulleet varmastikin jossain määrin tutuiksi varmaan suurimmalle osalle jalkapalloa seuraaville ihmisille. Korostetaan, että jalkapallo on väline rakentaa parempaa maailmaa, luoda tasa-arvoa ja parantaa varsinkin köyhemmissä maissa myös ihmisten elämää konkreettisesti. Kaunis ajatus, mutta miten tähän istuu ammattiyhdistysten arviot siitä, että vuoden 2022 Qatarin kisoja varten tulee tällä tahdilla kuolemaan 4000 työntekijää?

Jo käynnissä olevien Sochin olympialaisten alla käytiin hyvää keskustelua siitä millä hinnalla kisat voidaan järjestää. Arviot siitä, että kisojen budjetilla oli poistettu nälänhätä maailmasta eivät varmastikaan ole kovin liioiteltuja ja kyllähän nuo kisat nyt ovat yhden isoegoisen poliitikon henkisen peniksen pidennyshanke. Qatarin kisojen kohdalle kohtuus on karannut vielä kauemmas. Vai miltä kuulostaa jalkapallokisat ympäristössä, jossa odotettu lämpötila on viidenkympin kieppeissä ja stadionit joudutaan ilmastoimaan? Alkaa kuulostaa siltä, että Qatarin rinnalla Sochi kuulostaa suorastaa ympäristöteolta. Niin ja tässä välissähän päästään jännittämään mitä nykyinen olympiaisäntä keskii omiin jalkapallon MM-kisoihinsa neljän vuoden kuluttua.

Isot arvokisat ovat urheilijoiden kannalta luonnollisesti merkittäviä, mutta kyllä tässä nyt viime vuosina on tullut mietittyä, että millä hinnalla näitä kisoja järjestetään. Ja myös sitä, että ovatko ulkoiset puitteet menneet ohi itse urheilusuorituksista. Kun jos puhutaan tuosta FIFAn missiosta niin parhaiten tuota tukisi se, että kisat järjestettäisiin siellä missä infra on jo olemassa tai ainakin edes siellä, jossa rakennetulla infralla olisi mahdollisuus jäädä jatkossakin hyötykäyttöön. Tietenkään tulevaisuutta ei voida ennustaa ja kisainfralle voi käydä kuin Sarajevon olympiakylälle, mutta varmaa ainakin on se, että ne Qatarin kentät tuskin muuten aktiivikäytölle päätyvät. Paitsi jos paikalliset raharikkaat kaivavat enemmän kuvettaan ja ostavat itselleen kokonaisen ammattilaisliigan. Ihmiskauppaltahan tuo jalkapallopelaajien siirtomarkkinat tuppaavat muutenkin nykyään vaikuttamaan.

Itse toivoisin, että FIFAssa tämän myötä katsottaisiin peiliin. Ymmärrettäisiin, että raha ei ole määräävä tekijä ihmisten, eläinten ja luonnon rinnalla. Tai kirjoittaisivat sitten edes tuon missionsa uusiksi ja myöntäisivät suoraan, että kyse on jostain muusta kuin vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!