tiistai 11. maaliskuuta 2014

No onkohan nyt noin?

Ihmiseksi, joka katsoo uskomattomat määrät huonoa ja keskenkertaista scifiä kiinnitän huomiota ehkä vähän naurettaviin yksityiskohtiin populaarikulttuurissa. Siinä missä olen valmis antamaan scifissä kaikki epäloogisuudet anteeksi (hei niiden teknologia on vaan tosi edistynyttä) saatan olla hyvinkin pöyristynyt reaalimaailmassa tapahtuvista epäloogisuuksita tai yleistyksistä.

Esimerkiksi olen kohtalaisen vakuuttunut, että maailmassa ei ole niin montaa vihreäsilmäistä vasenkätistä henkilöä, mitä populaarikulttuuri antaa ymmärtää. Puhumattakaan jännityssarjoissa tyypillisistä juonenkäänteistä, joiden pohjalta voi suoraan sanoa, että itse olisin ollut 20 vuotta sitten pontevalla Neiti Etsivien ja Nummelan ponitallikirjojen lukemisen jälkeen huomattavasti pätevämpi riskianalyysin tekijä. Niin ja puhumattakaan siitä, että toisin kuin Viikingeissä väitettiin Upsala ei sijaitsee sadunomaisten vuorien ja vesiputousten ympäröimänä. Tai jos sijaitsi niin eroosio on Ruotsissa ollut tavattoman nopeaa.

Lapsen kanssa televisiota katsoessa näitä asioita myös nousee mieleen. Yksi hyvä esimerkki on erakkoravut. Jos ne rapuparat olisivat niin kovia jumittumaan kiinni simpukankuoriin, se laji olisi varmaan jo kauan aikaa sitten kuollut omaan mahdottomuuteensa. Silti ne sankarit ovat kiinni joka ikisessä piirretyssä, jossa edes ravuista puhutaan.

Kuva: Octonauts Wiki

Niin ja ei nyt edes aloiteta sen kanssa, että simpukassaan jumissa oleva rapu on ainoa todellisuudessa millään tavalla kiinni oleva tekijä tässä kuvassa...

Toinen vakitarinankaari on katoavat lemmikkieläimet. Jos lastenohjelmiin on uskominen meidän tulisi kahlata kaduilla nilkkoja myöden karanneissa jyrsijöissä. Tuon rinnalla takavuosien citykanipopulaatio kuulostaa aika harmittomalta ongelmalta. Niin ja kokonaan oman lukunsa voisi kirjoittaa Postimies Patesta, joka kylläkin sai potkut Postilta, mutta pääsi jatkamaan seikkailuitaan Erikoislähettipalvelusta. Välillä tosin tuntuu, että Itellan menoa seuratessa tuo on ainoa realistinen lastensarja, mutta silti odotan kauhunsekaisesyi jaksoa, jossa Erikoislähettipalvelu kuljettaa siirtoelimiä (siitä vasta se tarttuva rallatus saataisiinkin aikaan).

 

1 kommentti:

  1. Haha, just tänään mietin tuota Patea, että miten ihmeessä se saa pitää työnsä kun sen jokainen homma menee ihan katastrofiksi. Mutta ehkä se on tosiaan ihan normaalia postitoimintaa ja minä en taas vain tajua.

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!