tiistai 17. kesäkuuta 2014

Pinkillä kuorutettu

Tänään vaelsimme lapsen kanssa puistoruokailun päätteeksi Kaareen. Olimme kuulleet kovien rasvojen kutsun ja suuntasimme Arnoldsille hakemaan ilmaisia Cronizeja. Arnoldsia vastapäätähän on sijoitettu jokaisen kauppareissumme vitsaus, BR-lelut ja taas pojan piti päästä ihailemaan sinne jos vaikka mitä.

Hyvän tovin lapsi vietti ihmetellen kokeilupisteessä olevia saippuakuplalaitteita ja minäkin innostuin masinoita tarkemmin tutkimaan. Ensin jaksoin jopa innostua niistä, mutta tunnelma latistui kummasti kun bongasin hyllystä pojan testaamaan laitteen pinkin kaksosen.

Ei tuossa pinkissä värissä mitään vikaa. Valmistetaanhan sitä useita muitakin leluja kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta mikä järki on nimetä laitteet noin? Tyttömäinen kuplasauva kohtaa Kuplatikku 400:n. Tekijät ovat selvästi tehneet stereotypialäksynsä muutenkin. Tytöthän eivät matikkaa ymmärrä tai jos vaikka ymmärtävätkin niin parempi on viestittää, että se ei ole coolia. Siinä missä tuo teknisemmän lähestymistavan laite kertoo tekevänsä satoja kuplia riittää tyttöversiossa tieto monista ja monista kuplista.

Keväisellä Lontoonreissullamme pääsimme tätä jaottelua näkemään ihan jokaikisessä kaupassa, jossa lapsille jotain myytiin, mutta toivon tosiaan, että tätä trendiä ei lähdetä muuten kasvattamaan. Lapsille maailman tulisi olla mahdollisuuksia täynnä eikä heille tosiaankaan tulisi tarjota mitään ahdasta ja kapeaa muottia miten oikealla tavalla eletään.

BR-leluthan ovat viime vuosina esim. joulukuvastoissaan kunnostautuneet sukupuolineutraaleilla roolijaoilla ja ovat siitä saaneet kiitosta. Kuitenkin samaan aikaan tuo neutraalius tuntuu päälleliimatulta kun kaupan hyllyyn valikoituu kaikkea muuta kuin sukupuolia tasavertaisesti arvostavia tuotteita. Tuon pinkin pakkauksen viesti verrattuna tuohon neutraalimpaan tuotteeseen on sellaista mitä toivoisin, ettei kukaan opettaisi lapsilleen tai ylipäätään kenellekään lapselle. Onhan se nyt yksi helvetti, jos ajatusmalli on sitä että pikkuneitien (eikä vanhempana rouvien) tarvitse hahmottaa edes lukuja.

Niin ja entä sitten ne Cronizit, joiden vuoksi me paikalle raahauduttiin? Ne nyt maistui juuri niin hyvältä kuin uppopaistetun voitaikinan voi kuvitellakin maistuvan. Varsinkin kun täytteenä vielä löytyi jotain vaniljatöhnää eli sokeritkaan eivät varmasti jääneet paitsioon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!