lauantai 26. heinäkuuta 2014

Pyöräretken resepti - reittivalinta

Pyöräretken suunnittelussa tärkeää on miettiä miten paljon päivän aikana haluaa ja tarvitsee edetä. Tai ylipäätään miten paljon on mahdollista edetä. Varsinkin saaristoon suuntautuvilla reissuilla lautat ja lossit aikatauluineen asettavat rajoituksia päivän reittivalinnoille.

Omalla kohdallani sanoisin, että ennemmin minulla puutuu takapuoli kuin reisistä loppuu puhti polkemisessa. Tähän mennessä pisin päivämatkamme on ollut rapiat 60 kilometriä ja siinä kohtaa olisi kyllä hyvin vielä voinut jatkaa pidemmällekin vaikka miehellä killui 50 kiloa peräkärryä kyydissä ja itselläni oli tarakalla täydet kassit. Huomionarvoista kuitenkin on se, että jos ei ole kokenut pyöräilijä ei montaa päivää noilla kilometrimäärillä jaksa polkea.  Päivän etapit kannattaa myös mitoittaa sillä ajatuksella, että ne myös jaksaa polkea vaikka vettä tulisi vaakasuoraa taivaalta alas.


Kilometrien lisäksi on syytä myös huomioida maaston profiili. Esimerkiksi kun Nauvosta lähtee kohti Rymättylän Hankaa lautalla voi helposti sortua ajatukseen siitä, että äkkiäkös ne parikymmentä kilometriä Naantaliin polkee. No ei polje. Ystämme jääkausi kun on pistänyt alueella parastaan ja niissä mäissä se 50 kilon peräkärry kummasti alkoi tuntua.

Saaristoon suuntautuvilla reissuilla on myös tärkeää tutustua etukäteen lauttojen aikatauluihin. Lautta-aikataulut löytyvät netistä, mutta vaativat jonkun verran perehtyneisyyttä, jotta osaa valita oikeat aikataulut tutkittavaksi. Saarien läpi edettäessä ongelmaksi voi myös tulla se, että lautta-aikataulut ovat mitoitettu autoilijoiden tarpeeseen ja pyöräilijälle voi tulla vähän turhankin pitkiä odotusaikoja pienillä saarilla, joissa ei kuitenkaan kannata yöpyä, mutta toisaalta hyvällä kelillä sitä ihan mielellään köllöttelee rantakalliolla. Lauttojen kanssa kuljettaessa kannattaa myös huomioida, että osa lautoista on maksullisia ja hintaan voi myös vaikuttaa esim. se eteneekö yhden päivän aikana Mannersuomesta Ahvenanmaalle (joka tosin vaatii melkoisen polkemisen).

Jos ei ole kovin kokenut pyöräretkeilijä suosittelen aloittamaan Ahvenanmaasta ensin niin, että kulkee molempiin suuntiin Ruotsinlaivoilla. Omia pyöriä ei edes ole pakko ottaa mukaan, koska Maarianhaminassa on hyvin pyöriä vuokrattavana. Etäisyydet Ahvenanmaalla ovat maltilliset ja liikennekulttuuri pyöräily-ystävällistä. Vähän reippaampaa pyöräilyä haaveilevalle taas suosittelen muunnelmaa rengastiestä. Lähtöpaikaksi voi valita vaikka Naantalin, josta poljetaan Merimaskun läpi Velkualle, josta pääsee M/S Kivimolla Taivassalon Hakkeenpäähän ja sieltä voi jatkaa Kustavin kautta Iniöön sekä saarihypellä sieltä lauttojen kanssa Nauvoon, josta pääseekin sitten takaisin Rymättylään ja sieltä Naantaliin. Naantalista Kustaviin pääsee myös maateitä pitkin, mutta tie on kamala polkea (ainakin juhannuspäivänä kaatosateessa). Lapsiperheille Naantaliin suuntautuvat reissut ovat siitäkin hyviä, että matkaan saa sitten yhdistettyä hyvin Muumimaailmareissun.

Yksi tapa helpottaa omaa urakkaa on myös siirtyä autolla puoleen matkaan. Esimerkiksi Kustavin Vuosnaisissa on parkkipaikka, jota pyöräretkeläiset tuntuvat käyttävän paljon ja reitit voi suunnitella niin, että palaa takaisin Vuosnaisiin joko omia jälkiään tai pienten saarten kautta hypellen. Oma haaveeni olisi joku kerta lähteä Vuosnaisista Ahvenanmaalle ja palata sieltä eteläistä reittiä Kökarin ja Iniön kautta takaisin Kustaviin. Tai no meidän tapauksessa Taivassaloon kun eiköhän silloin taas tukikohdaksi valkioituisi appivanhempien kesäasunto, jota olemme saaneet onneksi käyttää reissuillamme yöpymiseen.

Pyöräretkeily on kuitenkin mitä mainioin tapa tutustua saaristoomme, joten suosittelen sitä kyllä kaikille. Valitettavasti saaristomatkailun nettisivut ovat aika surkeat ja tietoa joutuu usein etsimällä etsimään, mutta on se sen kaiken arvoista. Ja lopulta kolmannella reissulla mekin löydetiin Ahvenanmaalta reittikartta, jossa näkyy kaikki lauttareitit kunnolla, joten ensi kesän retken valmistelut on jo polkaistu käyntiin. Taidetaan joutua tällä kertaa viipymään koko viikko, jotta ehdimme nähdä kaiken sen mistä nyt haaveillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!