tiistai 5. elokuuta 2014

Asiat, joihin et voi vaikuttaa ja joita et voi muuttaa

Ideaalimaailmassa ihmisellä olisi vapaa tahto toimia ja mahdollisuus muuttaa elänsä kaikki osa-alueet itseään miellyttäviksi. Reaalimaailmassa kuitenkin törmätään siihen, että amerikkalaisen unelman asemasta joka päivä taistelet asioiden kanssa joihin et voi vaikuttaa ja joita et pysty muuttamaan. Työssäni asiakkaiden kanssa käymme usein läpi näitä vaikuttamisen mahdollisuuksia. Mietitään minkä verran paukkuja kannattaa käyttää siihen, että hakkaa päätään seinään sen asemasta, että etsisi tilanteesta ne tekijät joihin pystyy vaikuttamaan ja muuttamaan.

Ratkaisukeskeisyyttä fanittavana ihmisenä osaan saada kyllä usein oman elämäni puitteet siihen kuntoon, että löydän ne asiat, joihin on hedelmällisintä resurssja tuhlata. Ihmissuhteissa kuitenkin päädyn usein vellomaan pelkästään niiden kysymysten parissa joihin en itse pysty vaikuttamaan ja joita en pysty muuttamaan. On paljon helpompi vain syyttää muiden käytöstä sen asemasta, että keskittyisi siihen mikä on ainoa mitä voi muuttaa. Nimittäin omaan käytökseen ja omiin reaktioihin.


Sen asemasta, että vuosi toisensa perään pahoitan mieleni siitä miten ihminen käyttäytyy muistaisin, että minä en voi muuttaa toista ihmistä. Voin vain muuttaa sitä miten itse asiaan suhtaudun. Ja myös sitä miten suuren vallan elämässäni annan ihmiselle, joka kerta toisensa jälkeen laiminlyö oman osuutensa ihmissuhteesta. Sen asemasta, että vain jäisi odottamaan tuulenpuuskaa, ryhtyykin itse toimeen ja puhaltaa siemenet lentoon.

Niin ja itseasiassa vielä hedelmällisempää kuin se, että märehtisi niitä, jotka pettävät lupaukset on keskittyä niihin joiden kanssa ei tarvitse muuttaa mitään. Koska onneksi kuitenkin meidän elämässämme on enemmän niitä hyviä tyyppejä kuin niitä, jotka toistuvasti tekevät oharit.

1 kommentti:

  1. "Sen asemasta, että vuosi toisensa perään pahoitan mieleni siitä miten ihminen käyttäytyy muistaisin, että minä en voi muuttaa toista ihmistä. Voin vain muuttaa sitä miten itse asiaan suhtaudun."

    Amen to that! Yritän aina muistaa tämän itse siinä kuitenkin usein epäonnistuen. Kiitos muistutuksesta ja hyvästä postauksesta.

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!