perjantai 20. marraskuuta 2015

Lapsella on oikeus..

Kysyä asioita

Leikkiä

Tulla kohdelluksi kiltisti

Saada ruokaa

Saada tulla syliin halimaan

Omista leluja

Odottaa

Tulla kielletyksi jos tekee jotain vaarallista

Ulkoilla

Ja toisinaan valita äitinsä vaatteet

Ylläoleva listaus on poiminta keskustelusta, jonka kävimme tänään vaeltaessamme päiväkodilta sushia noutamaan. Lasten oikeuksien omaa päivää juhlistimme syömällä sushia ja juustonaksuja sekä katsomalla Liikkuvaa linnaa.

Minulle vanhempana tänään vaikeinta on ollut käsittää sitä miten osa vanhemmista tietentahtoen haluavat polkea lapsiensa oikeuksia. Kun kysyin lapselta mitkä siitä ovat oikeuksia, jotka jokaisella lapsella pitäisi olla, vastasi lapsi suoraan, että jokaisella pitää olla lupa kysyä (no ihan ensimmäiseksi pyysi tarkentamaan mitä oikeudet tarkoittavat). Kun kysyin tarkennusta lapsi lisäsi että jokaisella lapsella pitää olla oikeus kydyä miksi ja miten asiat tapahtuvat. Lapselle tiedonjano on luontaista ja tuntuu käsittämättömältä, että osa vanhemmista oman ideologiansa sokaisemina ovat valmiita estämään lapsilta avoimen tiedonsaannin. Viittaan tässä nyt somessa ja lehdistössä näkyvyyttä saaneeseen äitiin, joka oli kieltämässä lapsensa osallistumisen koulun suvaitsevaiuuskasvatukseen. Erehdyin tämän jälkeen lukemaan keskustelunavauksen tehneen naisen kanssa samanmielisten kirjoittelua ja pakko sanoa, että nyt se usko ihmiskuntaan on melkoisella koetuksella.

Kun jos minulta kysytään niin vanhempana haluaisin että lapseni oikeudet ovat turvallisuuden lisäksi oikeus oppia tästä maailmasta jossa elämme mahdollisimman monelta kantilta. Jos yleissivistys on uhka ihmiskkunnalle niin minä en taida kuulu lainkaan siihen porukkaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!