perjantai 16. maaliskuuta 2012

Erinomainen e-kirja

Laura kirjoitti tämän päivän Nyt-liitteeseen e-kirjoista. Tai ehkä enemmänkin e-kirjojen kamaluudesta. Itse kutsuisin niitä ennakkoluuloksi ja suurin osa ennakkoluuloista vaan on väärässä (ja minä oikeassa, nih!).

Mahan kanssa kuvittelin vielä hankkivani e-kirjalle ihan oma lukulaitteen, mutta en koskaan löytänyt täysin mieluista kun Kindle noin periaatteena tökki. Lopulta meille muutti iPad ja ostin siihen ensimmäiset e-kirjani kokeiluun Elisalta ja Amazonista ja jäin sille tielleni. Syksyllä työpuhelimeksi vaihtui HTC Desire HD ja siitä vasta kirjoja on tullutkin luettua. Minulla e-kirjat täyttävät sen tarpeen jota ennen lääkitsin pokkareilla. Kun reissaa paljon töiden puitteissa julkisilla tulee luettua yhtä sun toista kertakäyttökirjallisuutta ja usein se lukemisen tarve iskee silloin kun on useamman sadan kilometrin päässä oman kunnan kirjastosta. Työssä usein joutui tekemään pitkää päivää sitä kaipaa pakoa todellisuusta, sitä parhaiten tarjoaa ei niin arvostettu chick lit, dekkarit, sci-fi, fantasia (ja vielä usein Young Adult-genressä) eikä noihin kirjoihin juurikaan tule palattua uudelleen. En minä kaipaa niitä kirjahyllyyni, mutta jos haluan lukea ne olen usein pakotettu kirjan itselleni ostamaan. E-kirja täyttää lopulta vain kovalevyä ja pitää jo valmiiksi täyden kirjahyllyn vain täytenä, ei pursuilevana.

En usko, että e-kirjat syrjäyttävät kirjat. Enemmän olisin huolissani digikuvauksesta ja siitä miten valokuvia ei enää hankita paperilla jos pitää pelätä että digiaikakausi aiheuttaa sen, ettei tuleville polville jää todisteita tästä aikakaudesta. Kuitenkin edelleen kirjojen isot markkinat liikkuvat painetuissa versioissa ja jo esim. sanomalehtien kanssa voidaan huomata ettei digijulkaisut ole pysäyttäneet kaikkea. Ja toisaalta olisiko se niin suuri menetys jos ihan jokainen kirja ei säilyisi tuleville polville? Ne kaikki kun eivät nyt kuitenkaan ihan mistään maailmankirjallisuuden tulevista klassikoista käy.

E-kirja lisää myös tasa-arvoa. Tai no lisäisi jos aluekoodeista ja Suomen naurettavasta e-kirjoihin kohdistuvasta verotuksesta päästäisiin eroon... Kuitenkin e-kirja mahdollistaa pienemmällä budjetilla kirjan julkaisun ja myös suurempien massojen tavoittamisen. En vaan näe miten tässä ei voisi voittaa. Järkevän hintaisen e-kirjan ostaja ei syyllisty myöskään kirjan laittomaan lataamiseen, josta usein ollaan huolissaan. Kuitenkin useimmiten se menee niin, että ei se laittoman latauksen tielle lähtenyt tyyppi olisi valmis maksamaan kirjasta oli se missä formaatissa tahansa saatavilla. Tämän kunniaksi taidankin mennä katsomaan mitä se Amazon mulle tällä hetkellä tarjoaa. Niiden 1-click buy ja suosittelutoiminto on uskomattoman vaarallinen heräteostoksille. Niille jota en niin herkästi ehkä olisi kirjakaupassa muuten tehnyt.

1 kommentti:

  1. Vaikka ymmärrän, että jotakuta voi vähän ärsiä se, että kaikki kirjaostokset tallentuvat koneaivojen analysoitavaksi ja rouhittavaksi niin Amazon recommends on kyllä aika mainio uuden kirjallisuuden suosittelija. Mä tein ennen heräteostoksia kirjakaupassa ja sain hyllyjen nurkkiin pokkarisaastetta. Nyt mä voin napata Amazonilta samplen ja hutiostot vähenee.

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!