torstai 23. huhtikuuta 2015

Turvaistuimen käyttöikä

Meidän perhe ei taida olla mikään Liikenneturvan posteriperhe. Turvakaukalovaiheen jälkeen annoimme piut paut suositukselle, että lapsi matkustaisi vähintään kolme, mielellään lähemmäs nelivuotiaaksi, selkä menosuuntaan. Lapsi vihasi autoilua ja huusi kuin hyeena autossa aina kun istui selkä menosuuntaan. Pohdimme myös autoilukäytäntöjämme. Ajamme autolla verrattain vähän ja silloin kun ajetaan mennään lähes järjestään moottoritielle, jossa tyypillisin kolarityyppi taitaa olla peräänajot. Näillä spekseillä päädyimme ostaman palkki-istuimen ja olemme olleet tyytyväisiä.

Lapsen siirryttyä maksamaan kasvot menosuuntaan takapenkillä huusi enää vain kissa ja ajaja sai keskittyä liikenteeseen lapsen rauhoittelun asemasta.

Palkki on nyt ollut vuoden poissa käytöstä lapsen painon noustua yli 18 kilon ja olimme ajatelleet, että samalla penkillä päästään pitkälle. Sitten kuitenkin törmäsin tietoon, jossa suositeltiin istuinten vaihtoväliksi viittä vuotta. Tilanne on siitä outoa että EU ei aseta mitään käyttöikiä istuimille, mutta Yhdysvalloissa ja Kandassa istuimiin pitää viimeinen käyttöpäivä kuitenkin merkitä. Esimerkiksi pyöräilykypärissä suositeltu vaihtoikä on viisi vuotta vaikka kypärä ei olisi ollutkaan runsaalla käytöllä, koska materiaalit väsyvät. Jotenkin oman logiikkani mukaan se istuinhan joutuu paljon suuremmalle rasitukselle. Esim. meidän istuimemme on ollut auton takapenkillä kelissä kuin kelissä kesäkuusta 2011 ja kävin äsken lunttaamassa istuimen merkinnöistä että se on valmistettu helmikuussa 2011.

Ensi vuonna penkille siis tulee viisi vuotta käyttöikää täyteen. Googlettamalla en Kiddyltä eli istuinvalmistajaltamme löytänyt mitään tietoa käyttöiästä. Jenkkisivustojen lifespan-taulukoista istuimien iät vaihtelevat viidestä kahdeksaan vuoteen. Kuitenkin neljäkin vuotta käyttöä näkyy istuimessa ja aidosti pohdimme pitäisikö lapselle hankkia vielä kuitenkin toinen turvavyöistuin. Painorajojen puolesta lapselle kävisi myös koroke, mutta koska ajamme edelleen lähinnä pitkiä matkoja moottoritiellä kunnollinen istuin olisi paitsi turvallisempi niin myös mukavampi lapselle, joka yleensä iloisesti koisaa matkat mökille ja mummilaan. Toisaalta koska mitään käyttörajoituksia ei EU:ssa ole voisimme jatkaa nykyisellä istuimella siihen asti että lapsi venähtää riittävän pitkäksi eli nykyitahdilla suunnilleen kahdeksan-yhdeksänvuotiaana. Mutta jos sitten onnettomuus joskus tapahtuukin niin voisiko sitä antaa itselleen anteeksi ettei ole varmistanut lapsen turvallisuutta. Viidessä vuodessa kun se tekniikkakin on kehittynyt siinä missä vanhan penkin materiaalitkin väsyneet.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!