lauantai 3. tammikuuta 2015

Ryhmä Hau(-ts)

En tiedä mitä piiloviestejä Nick Jr:n piirrossarja Paw Patroliin on kätketty, mutta Pikku Kakkosen lauantaiaamuna Ryhmä Hau-nimellä näkyvä sarja tuntuu saaneensa kaikki tuttavapiirin leikki-ikäiset huuman valtaan.


Kuva

Siltä varalta, että kotoasi ei löydy leikki-ikäistä niin esitellään sarja lyhyesti. Kuusi koiranpentua pelastavat kaksiosaisissa jaksoissa ihmisiä ja eläimiä pulasta pienen pojan avustamana. Sarjan alkumusiikki on äärettömän tarttuva ja taitaa tällä hetkellä olla helpoin tapa houkuttaa liuta pikkuihmisiä yhteislauluun.

Meilläkin Ryhmä Hauhun ihastuttiin välittömästi. Tai lapsi ihastui, rehellisesti sanottuna minä en jotenkin kestä koko sarjaa. Sen äänimaailma on äärettömän rasittava kuunnella ja vaikka tarinat periaatteessa ovat juuri sitä mitä olen kaipaillut, eli vähän enemmän toimintaa ilman väkivaltaa, en pidä sarjan asetelmasta. Kuudesta koiranpennusta viisi esitetään selvästi poikamaisena, ainoa tyttöhahmo on kuorutettu pinkillä ja söpöydellä ja siinä missä poikakoirille on anettu järkeviä rooleja lentelee pinkki tyttökoira lähinnä ympyrää rakettirepullaan. Ihmishahmoista useimmin esiintyvä tyttö puolestaan keskittyy lähinnä föönaamiseen, rusettien kiinnittelyyn ja pulaanjoutumiseen.

Jotenkin tympii, että näinkin tuoreessa sarjassa tuo sukupuoliroolitus on tehty noin käsittämättömällä suhteella. Ja eihän tämä ole ainoa. Muuten ihan tykkään Pikku Kakkosesta ja ei ulkomaisissa sarjoissakaan liikaa valinnanvaraa taita olla ja Ylen oma lastenohjelmatuotanto on rehellisesti sanottuna aika ankeaa, mutta kyllähän tuolla huomaa vähän turhan hyvin, että iso osa lastenohjelmista tarjoilee kaikki toiminnalliset roolit pojille ja tytöt esiintyvät joko sidekickeinä tai tyttöpääosasarjat ovat luonteeltaan täysin erilaisia.

Ilmiöhän on valitettavan tuttu vastaavan genren aikuistenkin elokuvista ja sarjoista, mutta jotenkin toivoisin, että lasten ohjelmien. Varsinkin uusien lastenohjelmien kohdalla oltaisiin tultu jo vähän eteenpäin 50-luvulta. Eli edelleen tilauksessa olisi sellainen enemmän toimintaan ja seikkailuun keskittyvä sarja, jossa sukupuoliroolit olisivat suunnilleen kohdillaan.

3 kommenttia:

  1. Jep, täälläkin nelivuotias katsoo kaikki jaksot, jos vain tv:n ääreen sattuu. Mua ärsyttää tuo nimi, se on ihan tyhmä. Suora käännös, tassupartio, olisi ollut paljon parempi. :D

    VastaaPoista
  2. Jees, ryhmä hau tai hiihau kuten lapseni sen sanoo on ihan ykkönen, tabletilta katsomme sitä joka väliin kun mamma antaa luvan :)

    VastaaPoista
  3. Meillä on nykyään Nick Jr. -kanava. Siellä sen nimi on Paw Patrol, eli ei ole suomennettu. Muutenkin mua häiritsee eri suomennokset ohjelmille. Pasi ja Kielo on Jani ja Vuokko, Lauri kilpa-auto on molemmissa Lauri, mutta tunnusmusiikin sanat ovat eri, jne. Nick Jr. -kanavalla on ohjelma, josta meidän lapset on tykänny tosi paljon, eli Umi Zuumi Tiimi. Siinä on "poika", "tyttö", ja robotti ja ne käyttää "matikkataitoja" ratkaistaakseen ongelmia. Siinä on mun mielestä sukupuoliroolit tasaisemmat, eli tyttö voi olla se, joka käyttää karatetaitojaan jne. (huom. lyö edessä olevia vesimeloneja rikki, ei lyö muita hahmoja).

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!