perjantai 24. tammikuuta 2014

Miksi piikille?

Teinivuosina hengasin aktiivisesti loma-aikoina äitini lapsuudenkodin lähimaastossa asuvien samanikäluokan pikkuserkkujeni kanssa ja tutustuin heidän myötä myös muihin paikkakunnan nuoriin. Samalla tulin myös tutustuneeksi osan nuorten opinahjoon, Sammatin vapaaseen kyläkouluun. Vaikka teininä hyvinkin kanavoin en niin sisäistä puunhalaajaani tuntui koulun meno vähän omalaatuiselta jo silloin. Tänään sitten kun työmatkalla silmään osui lööppi, jossa kerrottiin lohjalaisessa koulussa esiin tulleesta rokottamattomien lasten tuhkarokkoaltistuksesta, arvasin heti että nyt puhutaan Vapaasta kyläkoulusta.

Noin yleisesti yritän löytää edes jonkunasteista ymmärrystä ihmisten toimille, mutta nyt oikeasti en vaan pysty ymmärtämään. On vaan yksinkertaisesti järjen köyhyyttä jättää lapsi rokottamatta ja sen jälkeen roudata se Aasiaan lomailemaan maahan jossa tuhkarokkoa esiintyy. Ja jos nyt ei vaikka kiinnosta se oman kersan kohtalo vaan tuudittautuu sen taakse, että lapsuusiän infektiot vahvistavat, niin voisi nyt edes ottaa huomioon, että kaikki muut eivät välttämättä tuota riesakseen halua. Ei ainakaan ne pienten lasten vanhemmat, joiden lapset ovat olleet liian nuoria rokotusta saamaan. Mielestäni on se ja sama mitä aikuinen ihminen omalla terveydellään tekee, mutta toisten hengen vaarantaminen on täysin edesvastuutonta.

Kissakaan ei ymmärrä rokottamatta jättämistä...

Rokottamatta jättäminen usein perustellaan sen rokotuksen luonnottomuudella ja varsinkin tämän rokotuksen kohdalla sittemmin täysin humpuukiksi osoittautuneilla tutkimuksilla. Mietin kuitenkin, että kuinka moni vanhempi oikeasti tuon valinnan tehdessään tutustuu siihen miksi tautia vastaan rokotetaan? Vai luottavatko ne sokeasti siihen että laumaimmuniteetti suojaa? Vai eikö heitä vain kiinnosta se miten heidän lastensa terveydelle käy? Mietin myös, että millaisia ajatuksia risteilee siellä sairaalan eristyshuoneessa istuvan vanhemman päässä? Tekisikö hän toisin tällä tiedolla vai onko usko rokotteiden haitoista edelleen horjumaton kun oma lapsi makaa sairaalasängyssä?

 

4 kommenttia:

 1. En tiedä muistatko, kun vauhkosin toisaalla kuopuksen ollessa vastasyntynyt, kun meidän neuvola-alueella oli alkanut esiintyä vastasyntyneillä hinkuyskää, koska rokottamattomia oli kertynyt sen verran paljon, että rajan takaa matkustanut rokottamaton oli alkanut tartuttaa tautia erityisesti vastasyntyneisiin rokottomattomiin. Raivostutti, kun neuvolasta annettiin varoitus ja ohjeistettiin, että lapsi piti viedä lääkäriin heti, mikäli saisi yskän oireita.

  Kyllä rokottamatta jättämisessä ratsastetaan niin toisten ihmisten siivellä, että se on todella törkeää välinpitämättömyyttä - ja erittäin lyhytkatseista sellaista. Itsekin olen kyllä jossakin määrin kriittinen ns. ylimääräisiä rokotteita kohtaan ja esim. rota- , influenssa- ja vesirokkorokotteita en ota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän epäilen, että kovin monelle ei ole tullut edes mieleen että rokottamattoma asettavat vaaraan myös ne joita ei ole iän tai perussairauden vuoksi jouduttu rokottamaan.

   Poista
 2. Luulin kuvan ja otsikon perusteella, että kissa on piikille menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt sentään. Tai no pitäisi senkin mennä rokotuksille, mutta muuten toivotaan että paukapää olisi vielä muutamat vuodet ilonamme,

   Poista

Jätä ihmeessä viestiä!