tiistai 26. elokuuta 2014

Aktivismia vai slacktimismia

Tämän päivän aikana omas FB-feedinin on taas kerran täyttynyt päivityksissä joissa on vilauteltu tissejä liikennepoliisille ja kerrottu, että vessapaperin loputtua sukat päätyivät muuhun käyttöön. Taustalla on olevinaan hassunhauska peli, jossa kaikille statuksesta tykänneille lähetetään huonolla kieliopilla kirjoitettu ketjukirje, jossa kerrotaan, että tämä onkin hauska peli rinta- ja eturauhassyöpätietoitoisuuden lisäämiseksi ja lisääpä nyt joku näistä valmiiksi kirjoitetuista lauseista päivitykseksesi.

Vielä minulle ei ole selvinnyt että miten tuo ketjukirje, puhumattakaan päivityksestä jossa kertoisin pyyhkiväni persukseni sukkiini, sitä rintasyöpätietoisuutta lisää. Toki viestissä kerrotaan, että sellainen tauti kuin rintasyöpä on olemassa, mutta viestissä ei muistuteta edes puolikkaan sanan verran siitä, että rintojen säännöllinen tukiminen olisi tärkeää (no, paitsi, jos yksi jaettavaksi tarkoitetuista lauseista, Rakastan isoja rintojani!, sellaiseksi lasketaan).

Rintasyövästä on tärkeä puhua, mutta on irvokasta, että tärkeä aihe alennetaan ehkä säälittävimmän slacktivismin lajiksi. Ketjukirje ja nolo päivitys eivät auta asiaa millään mittakaavalla. Todellista auttamista olisi lahjoittaminen esim. Roosanauhakeräyksellelle rahaa. Tänä päivänä sosiaalista mediaa voidaan käyttää aidostikin hyväksi tietoisuuden lisäämiseksi. Monia onnistuneitakin kampanjoita voidaan syyttää siitä, että ne ovat aktivismin asemasta slacktivismia, mutta ainakin ALS-jäävesihaasteet ja vastaavat ovat onnistuneet siinä missä tämä kampana ei ole onnistunut. Nimittäin rahan keräämisessä hyväntekeväisyystyölle sekä myöskin ihmisten tietoisuuden lisäämisessä.

Kyynikkojen maailmassa aina kerrotaan, että eihän mitään kannata tehdä, koska yhden ihmisen teoilla ole vaikutusta. Itse olen tästä vahvasti eri mieltä. Pienistä puroista syntyyvät isot meretkin, mutta jos lähdetään tekemään niin tehdään sitten kunnolla sen asemasta, että tehdään jotain puolivillaisesti. Tai kuten tässä haasteessa. Tehdään kyllä paljon, mutta ei tippaakaan sitä mitä pitäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!