lauantai 27. joulukuuta 2014

Ascension

Jokaisella on omia jouluperinteitään ja meille miehen kanssa yksi perinne on se, että Tapaninpäivänä pidetään maratooni jonkun tv-sarjan kanssa. Tällä kertaa maratooni istuttiin Syfyn joulukuun puolessa välissä ensi-iltansa saaneen Ascensionin kanssa, jonka Suomeen toi nähtäväksi HBO Nordic.


Kuva: HBO Nordic


Minisarja sijoittuu 60-luvulla avaruuteen salaa lähetetylle alukselle jossa 51 vuotta lähdön jälkeen kuolee nuori nainen ja turvallisuushenkilökunta alkaa epäillä että kuolema ei ollutkaan onnettomuus. Nopeasti sarjassa alkaa selvitä, että kaikki aluksella eivät usko, että tehtävä avaruudessa on tarkoitettu onnistumaan ja tarina kulkee nopeasti perinteisestä scifi-sarjasta salaliittoteorioiden kyllästämäksi dekkariksi ja jo ensimmäisen jakson lopussa selviää, ettei kaikki tosiaankaan ole sitä miltä se näyttää

Sarjan visuaalinen ilme puhutteli minua. Aluksessa muoti oli jäänyt 60-luvulle ja tuon vuosikymmenen tyyli vain puhuttelee minua. Näyttelijäkaarti toimi myös. Tricia Helfer nyt luonnollisesti on genren kruunaamaton kuningatar ja muutama muukin keskeinen hahmo on tullut televisiosta tutuksi. Nuorempi kaarti näyttelijöistä kuitenkin oli kasvoiltaan tuoreita ja toimivia.

Syfyn ja HBO:n kolmiosaisena esittämä minisarja on pilkottu myös kuusiosaiseen muotoon ilmeisesti tarkoituksena helpottaa sarjan myyntiä. Syfy on myös ilmoittanut jo ennen ensi-iltaa, että minisarja tarvittaessa toimii pilottina ja sarja saisi toisen kauden. Itse en tosita kautta välttämättä kaipaisi. Minisarja toimi hienosti omanakin kokonaisuutena, mutta kyllähän sarja antaisi tarinalle luonnollisesti enemmän. Nyt tarina pyöri pitkälti aluksen hallintokerroksissa ja alempiin kerroksiin ja tasojen väliseen skismaan ei kunnolla pureuduttu. Ensimmäisen kauden perusteella Ascensionin miehistö kärsii samasta kuin lapsen Lego City-maailma, pelastus- ja tutkimushenkilökunta on melkoisen yliedustettuna. Myös aluksen tarinan rinnalla kulkeva tarina tämän päivän Maassa tarjoaisi monipuolista mahdollisuutta kehittyä (olisikohan tämä nyt riittävän ympäripyöreä ilmaisu).

Ilman mainoksia ensimmäinen kausi tuli istuttua läpi vajaassa neljässä tunnissa eli yötöiksihän tuo meni kun katsomaan päästiin vasta lapsen mentyä nukkumaan, mutta kahden osan jälkeen ei vain voinut mennä nukkumaan ennen kuin tiesi miten kausi päättyisi. HBO Nordic on käytettävyydeltään uskomattoman ankea. Nordiciahan ei saa toimimaan televioomme kytketty Chromeboxiin, koska toimiakseen systeemi vaatii Widevinen, joka ei OS Chromessa toimi joten HBO:n katsominen vaatii meillä aina vähän virittelyä. HBO myös rajoittaa järjestelmään kytkettyjen mobiililaitteiden määrää ja säätelee myös miten usein voit ottaa laitteita pois, joka tuotti ongelmia kun kaikki laitepaikat oli käytössä ja yhtä aikaa vaihtoon meni useampi mobiililaite taloudessa. Viiden mobiililaitteen määrä on aika naurettavan matala. Kyllähän se meillä riittää, mutta esim. veljeni viisihenkisessä perheessä, jossa teinitkin jo viihdettä kuluttavat tuo olisi aivan liian vähäinen määrä laitteita. Selailultaan ja valikkokäytettävyydeltäänkin HBO häviää reilusti esimerkiksi Netflixille. Sisältöhän HBO Nordicilla on mannaa nörtin sielulle ja sen avulla meidätkin kestotilaajina pidetään, mutta ei se kyllä yhtään vähennä sitä, että joka kerta kiristelemme miehen kanssa hampaita kun HBO:ta läppärin kautta telkkariin kytkemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!