maanantai 8. joulukuuta 2014

Henkilökohtaisesti

Huomenna on taas kerran lajissaan ensimmäinen päivä. Sellainen päivä, jolloin lapsen päiväkotiryhmä lähtee joulukirkkoon ja lapsi jää päiväkodille. Tähän mennessä päivähoidossa asia ei ole ollut ajankohtainen. Kaipa lapsia on pidetty liian pienenä tai vaihtoehtoisesti ryhmän vetäjä ei ole kiinnostunut kirkkopuuhista, mutta olihan se arvattavissa, että joskus tuokin päivä on edessä.
Ymmärrän, että seurakuntayhteistyöllä on pitkät perinteet, mutta vähän silti minulla silittää vastakarvaan. Tai itseasiassa ei niin vähääkään kun mietin, että samaan aikaan kun lapset päivähoidossa jaotellaan julkisesti heidän vanhempiensa uskonnon mukaan menen minä töihin ja päivitän luentomateriaaleja, joissa yksi käsiteltävä asia on se, että uskonnollisesta vakaumuksesta ei esimerkiksi työhaastattelutilanteessa sovi kysellä. Jotenkin ei vain mahdu kaaliin, että meillä on säädäntöä siitä, ettei työelämässä ole sopivaa kysellä henkilökohtaisista asioista, mutta samaan aikaan ikäluokka toisensa mukaan luokitellaan varhaiskasvatuksessa ja kouluissa henkilökohtaisen, ja vielä varsinkin pienien lasten kohdalla heidän vanhempiensa, henkilökohtaisen vakaumuksen perusteella.

Kun olisihan se vähän irvokas tilanne työpaikalle siirrettynä, että muun porukan lähtiessä esimiehen johdolla joululounaalle, me eriuskoiset tai uskonnottomat jäisimme katsomaan neukkariin Emmerdalea korvaavana toimintona, mutta silti kuitenkin asia on täysin arkipäivää alaikäisille lapsille.
Toivon aidosti, että yhteiskunnassamme oltaisiin pian valmiita kaikille lapsille yhteiselle katsomusaineelle. On tarpeellista, että ihmiset saavat riittävän laajat tiedot erilaisista uskonnoista ja elämänkatsomuksista, jotta he voivat arvostaa ja kunnioittaa toisten valintoja. Se, että lapset jaotellaan uskontojen mukaan ryhmiin ei ole omiaan ymmärrystä lisäämään. Uskonto, ihan kuin myös uskonnottomuus, on henkilökohtaisia valintoja ja niiden harjoittamisen tai harjoittamatta jättämisen aika ja paikka on vapaa-ajalla siinä missä poliittisten tai vaikkapa yhteiskunnallistenkin aatteidenkin kanssa. Koulun tehtävä on tarjota eväät tuon tiedon prosessointiin, mutta ei koulun tehtävänä ole jaotella lapsia heidän vanhempiensa valitseman aatteen tai katsomuksen perusteella.
Ja varhaiskasvatuksessa taso voisi olla vieläkin yleismaailmallisempi keskittyen siihen, että on erilaisia kulttuureja ja uskontoja ja kaikilla on mahdollisuus valita omansa. Kuitenkaan en näe mitään hyötyä sillä, että kolmenelivuotiaatkin jaotellaan jo uskonnon mukaan toimimaan koska heidän henkilökohtainen uskonsa on täysin vanhempien valitsema tai kuten meidän tapauksessamme, valitsematta jättämä.

12 kommenttia:

  1. Jäin miettimään tuota uskonnon valitsemista, että missä määrin siinä sitten voi puhua valitsemisesta. Ajatukseni eivät jäsentyneet oikein selviksi ja jaettaviksi, joten tämä ajatuskulku taitaa jäädä henkilökohtaiseksi meditaatiokseni :D

    Eikös se tänhetkinen ohje ole niin, että ei voi uskontokuntien perusteella suoraan tehdä jakoja, vaan että itse kukin voi mennä tai olla menemättä? Käytännön toteutus sitten varmasti on sitä ja tätä.. Eikä taatusti ongelmatonta. Ja monopoliputiikin edustajana myös monesti harmittaa se tietty monopoliasema, jos homma ei toimi oikein ja oikeudenmukaisesti.

    /ajatusoksennus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä, se valinta ehkä menee aktiivisesti lähinnä silloin kun ei usko. Toisin päinhän taitaa olla enemmän tunnetasonkokemuksesta ja silloin valintaa taitaa liittyä vain siihen jos kääntyy johonkin sellaiseen uskoon, johon ei ole kasvatettu.
      Koulumaailmassahan aitoa valintsa ei ole. Eli jos lapsi on kastettu pitää lapsen istua kirkot ja uskonnontunnit. Joustoa lähinnä toimii monopolin hyväksi eli kaikki ovat tervetulleita heidän jengiinsä (joka nyt sekin on jo ihan hyvä juttu, mutta epätasa-arvoistavaa) .
      Mulle itselle on on siinä mielessä vaikea myös kirjoittaa kun en kuitenkaan haluaisi antaa kuvaa, että halveksun kenenkään uskoa. Mulla vaan nämä ovat niin vahvasti henkilökohtaisia asioita että soisin niiden enemmän pysyvän vapaa-ajan toteutuksena. En halua missään nimessä lakaista uskontaa piiloon yhdyskunnasta. Mun puolesta symbolit saavat näkyä ja ihmiset siunatkoot ruokansa jos se heille hyvältä tuntuu kunhan homma vain pysyy yksilötasolla.

      Poista
    2. Ja piti tosiaan vielä sanoa, että kiitos kun kirjoitat tästä. On tullut omaakin kantaa asiaan mietittyä ihan uudella tavalla, kun näkökulmaa kertoo "tolkun uskonnoton". Kai sitä itsekin on sen verran ennakkoluulojensa orja, että oikein militanttien vihaan-kristinuskoa-ateistien kritiikki on valitettavan helppo sivuuttaa, sinun tekstisi sen sijaan pistävät arvioimaan :)

      Poista
    3. Kieltämättä tämä toimii myös toiseen suuntaan. Sinun myötäsi olen itsekin alkanut aivan eri tavalla ymmärtää ja kunnioittaa luterilaisuutta.

      Poista
  2. Meilläkin on tuo varmasti edessä. Ehkä ensi vuonna jo, huoh. Ärsyttää, siis tuo että lapsen silmissähän se näyttää siltä, että häntä syrjitään, otetaan jotain kivaa (retki) pois vanhempien vakaumuksen takia, tehdään lapsesta erilainen ja silmätikku...ja kuitenkin (yhden) uskonnon esittely ei minusta varhaiskasvatukseen kuulu. No, mutta parempi tämä vaihtoehto on kumminkin, tuon lähiseurakunnan arvomaailma ja ilmapiiri (näin ulkopuolisen havainnoinnin ja yhden kirkkovisiitin perusteella) on sellainen, että en halua sen srk:n henkilöiden esittelevän uskontoaan lapselleni ilman että olen läsnä. Esitellään eri uskonnot sitten kotosalla vähän tasapuolisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on se on ongelma, että kun ei tosiaankaan voi mennä takuuseen siitä seurakunnan ihmisen viestistä tai ylipäätään siitä onko se puhe mitenkään ikätasoista. Meillä alueen seurakunta on aktiivinen ja siellä tuntuisi olevan kivoja ihmisiä töissä. Seurakunnan iltapäiväkerho on myös ilmeisesti ihan omassa luokassaan eli eipä tuo meidänkään lapsi varmaan tästä reissusta rikki olisi mennyt, mutta kun kyllä tämä myös on ihan periaatteellinen kysymyskin.

      Poista
  3. Espoossa koululaisten vanhemmille jaettiin lomake tunnustuksellisiin uskonnollisiin tilaisuuksiin (esim. aamunavaukset, jouluhartaus, konsertit) osallistumisesta. Vaihtoehtoja oli muistaakseni neljä: lapsi saa osallistua kaikkiin tilaisuuksiin, oman uskonnon tilaisuuksiin, joihinkin tiettyihin tilaisuuksiin (esim. aamunavaukset ok, mutta ei kirkkokäyntejä) tai ei mihinkään. Näin esim. evlut-kirkkoon kuuluvankaan lapsen ei tarvitse osallistua mihinkään tunnustuksellisiin tilaisuuksiin, jos huoltajat sen kieltävät - uskontotunneille osallistumisesta ei samalla tavalla päätetäkään.

    Me esikoululaisten vanhemmat saimme lomakkeen eilen. Jännästi heti sen jälkeen, kun olin Wilmassa opettajalle ilmoittanut, että oma lapseni ei halua osallistua Lucia-juhlaan. Liekö päässyt unohtumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että kyselevät, mutta toisaalta säälittää myös opettajienkin rooli kun niiden pitää nyt muistaa että mihinkäs se minkäkin perheen tenava saa osallistua.

      Poista
  4. Meillä on huomenna päiväkodin joulujuhla - kirkossa. Vähän hiertää vastakarvaan, mutta poisjääminen ei ole realistinen vaihtoehto, kun ajankohdalle toivomani flunssakin tuli viikkoa liian aikaisin... Ohjelma ei kyllä käsittääkseni sisällä mitään uskonnollista, ja joululauluistakin on jätetty ne uskonnollisimmat säkeistöt kokonaan pois. Toisaalta, kunhan ohjelma on tunnustuksetonta, ei kai paikalla sinänsä mitään väliä pitäisi olla. Ollaanhan me vierailtu kirkoissa ihan muuten vaan, koska ne on hienoja rakennuksia, historiallisia, jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saatte kuitenkin onnistuneen juhlan. Meillä juhla on torstaina se on ulkona. Tällä hetkellä luvataan taivaan täydeltä räntää eli voi tulla aika mielenkiintoinen tonttupolku...

      Poista
    2. Juhla sinänsä oli ihan ok. Yhteislauluksi valittu "Me käymme joulun viettohon" on mun makuun aika hengellinen. Lopuksi oli papin tervehdys, joka ei sekään olisi ollut niin paha, ellei pappi olisi vihoviimeiseksi rukoillut. Jäi siis kuitenkin vähän paha maku suuhun, vaikka yritinkin olla avoimin mielin

      Poista

Jätä ihmeessä viestiä!