tiistai 17. helmikuuta 2015

Epätyypilliset matkavalmistelut

Viikonloppuna tuli ystävien kanssa puheeksi se, ettei meistä monikaan oikein tiedä minkälaiset rokotukset olemme saaneet tai saatika sitten sitä mitä tehosteita mahdollisesti pitäisi hankkia. Itse olen saanut töiden kautta hepatiittirokotuksen, mutta veikkaan, että esim. jäykkäkouristus on mennyt aikoja sitten umpeen.

Miten tämä kaikki sitten liittyy matkusteluun? Siten että hiljattain työmatkalta Jenkeistä kotiutunut ystävä kertoi, että kentillä ebolan rinnalla varoitetaan tuhkarokosta. Ja vielä enemmän kun toinen ystävä kertoi että Berliinissähän on myös nyt epidemia. Eihän siinä sitten muu auttanut kuin kotiin tultua kaivaa neuvolakortit esiin ja katsoa miltä ne näyttävät.Neuvolakortit tulivat hätiin ja saatiin tieto, että olemme molemmat miehen kanssa saaneet MPR-rokotteet kaksi- ja kuusivuotiaina. Pikainen googlettelu tuotti tiedon, että MPR-rokote on ohjelmaan tullut 1982 ja 1975 tuhkarokkorokote tuli mukaan rokoteohjelmaan. Ja kaiken turhan tiedon mestarina äitini myös tiesi kertoa että veljeni on osallistunut aikanaan rokotetutkimukseen eli hän kuuluu ikäluokkansa harvinaiseen ryhmään, jolla suoja tuhkarokkoa vastaan on.

Berliinin epidemiassa nimittäin on huomattu, että rokottamattomien lasten lisäksi riskiryhmässä ovat 45+-ikäluokat, jotka eivät ole rokoteohjelman piirissä olleet mutta joiden kohdalla ei suojaa ole muodostunut myöskään sairastamalla. Sinäänsä harmittoman kuuloinen tiedonjyvä, mutta mietin, että mahtaakohan monikaan viisikymppinen työmatkaaja tietää mille riskille he itsensä altistavat maailmalla reissatessaan.

Tämän myötä päätin myös, että nyt selvitän oman rokotushistoriani. Koulustahan aikanaan sain rokotuskortin, mutta se on aikoja sitten hävinnyt. Neuvola-ajan rokotteet on selvillä ja tiedän 2006-2007 ottaneeni hepatiittirokotesarjan, mutta täysin hämärän peitossa esimerkiksi on tieto siitä, että mikä muu rokote viidennellä luokalla annettiin kuin tetanustehoste? Onneksi sentään meidän molempien neuvolakortit oli saatavilla eli MPR:n osalta tilanne on selvä.

Lapsen kohdalla rokote on tullut normaalissa rokoteohjelmassa yksivuotisneuvolassa. Ilmeisesti seuraavaa settiä ei tarvitse aikaistaa muutoin kuin tartunnan iskiessä perheeseen tai päivähoitoon, mutta ajattelin nyt vielä pelata varman päälle ja soittaa neuvolaan ja selvittää pitääkö verkosta löytämäni tieto paikkaansa.

Pakko myös sanoa, että tässä kohtaa en ajattele kovin kauniisti niistä ihmisistä jotka ehdoin tahdoin jättävät lapsensa rokottamatta. Berliinin tapauksessa jäljet johtavat pakolaislapsiin, mutta myös Jenkkituliasena tuotua kantaa löytyy. Omaan päähäni ei vain mahdu se, että flirttaillaan tartuntaudeilla, joiden esiintyminen on muuten saatu rajoitettua. Vai onko ihmisen historian tuntemus niin lyhyt että sukupolvessa jo unohdetaan se miten vaarallinen tauti tuhkarokkokin on.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!