tiistai 1. syyskuuta 2015

Valintoja ja seurauksia

Tuskin kukaan on onnistunut välttymään tiedolta, että koodaus saapuu kouluihin. Miten asia toteutetaan käytännössä on oma asiansa, mutta ajatus taustalla on loistava. Siinä missä moni aikuinen tyytyväisenä on laskenut elämänsä tekniikan varaan vailla mitään ymmärrystä siitä miten asiat toimivat, saa seuraava sukupolvi asiaan paljon konkreettisemman otteen.

Vaikka itsekin olen insinööri on koodi minulle pitkälti vierasta. Sen verran kuitenkin itseäni haastoin, että osallistuin puoli vuotta sitten koodaustapahtunaan ja ostoslistalle on lisättynä Linda Liukkaan kirja Rubysta. Insinöörilogiikalla koodi sen muodostuminen on kuitenkin suhteellisen simppeliä ja perus ajatus siitä, että tietyillä valinnoilla saadaan aikaan seurauksia hahmottuu selvästi. Ajattelumalli ei kuitenkaan tule välttämättä automaattisesti, mutta sitä voi harjoitella.

Oppi ja Ilo -sarjan Robogem saapui meille perjantaina lahjapaperiin käärittynä ja lapsi, joka oli pelin perään itkenyt jo useammalla kauppareissulla oli liekeissä naapureilta saamastaan synttärilahjasta.
Pelin perusidea on miettiä ohjelmointia joilla pelaajat saavat robottinsa (eli pahvikiekot) liikkumaan kentällä niin, että oma robotti kerää mahdollisimman nopeasti kolme timanttia kyytiinsä ja palaa takaisin tukikohtaan. Peruspelin rinnalle lapsi kehitti jo oman soolopelin, johon kuului itse rakenneltu peliasetelma ja sitä varten oikein ratkaisu ohjelmointi. Yllättävän nopeasti lapsi myös keksi lisätä omaan ohjelmaansa erilaisia toiminnallisuuksia pelkän etenemisen ja kääntyilyn rinnalle. Avaruushirviöiden mätkäisymahdollisuus tuli ensin ja sen perään keksittiin että esteiden yli voi hyppiä hyppykäskyllä. Voimmekin ensi kesänä tarjota lasta konsultiki peliteollisuuteen.

Lapselle ohjelmoinnin logiikka aukesi oikeastaan samantien. Tosin kahden insinöörin lapsi on tainnut olla eturivissä muutenkin kuin loogista ongelmanratkaisukykyä on jaettu. Lauantaina taidetaan tehdä visiitti kirjakaupan lasten hyllylle ja napataan iltasaduksi Ruby matkaan. Se voisi olla hyvää vaihtelua nyt lukemisen alla olevalle Maukka, Väykkä ja Karhu Murhiselle, jonka kanssa epäilen ettei kosteilta silmiltä vältytä. Sillä kuka nyt pystyisi vastustamaan tarinaa päästäisestä, joka elää karhun veroisen elämän.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!