torstai 29. lokakuuta 2015

Ilmassa on suuren kurpitsajuhlan tuntua

Markkinatalouden tarjoilema Halloween uppoaa meidän perheen nuorimmaiseen kuin kuuma veitsi voihin. Kuluneen kuukauden aikana kauppareissuilla on pitänyt käydä huokailemassa koristekrääsähyllyjen äärellä ja päiväkodin naamiaiset ovat olleet kaksi viikkoa puhutuin teema.

Tällä viikolla kotiin alkoi tulla tiukalla tahdilla myös teemaan sopivia piirrustuksia. Kurpitsalyhtyjä ja kummituksia. Seuratut piirretyt ovat opettaneet lapselle kaiken oleellisen Halloweenista.

Kaupallinen Halloween on vähän ärsyttävä. En missään nimessä vastusta sitä, että tässä kohtaa vuotta juhlitaan. Loka-marraskuun taite on sen verran ankeaa aikaa vuodessa että mikä tahansa tapa millä saadaan vähän valoja pihoille ja ihmisille syytä juhlia on tarpeen. En vain hahmota sitä miksi juhla piti kopioida suoraan populaarikulttuurista kun meillä olisi oma kotiinen kekri, jota voisi juhlia. Toki ulkomaantuliaisena saadaan puitteet paremman näköiseksi, mutta täysin ei Halloween minusta kotimaiseen tyyliin uppoa. Varsinkin karkkivaikeppostelu ei tänne istu, koska pääsiäisen virpomisperinne on tiukassa. Kekri on myös siitä mainio juhla, että se on aidosti uskonnoton juhla. Muuthan vuodenkiertoon sidotut juhlat on hyvin integroitu kristilliseen juhlavuoteen.

Huomenna kuitenkin lapsi juhlii päiväkodissa Halloweenia ja Spiderman-puku on olohuoneen lattialla jo odottamassa aamua. Lauantaina onneksi äiti pääsee sanomaan viimeisen sana ja lähdemme juhlimaan ystävien kanssa kekriä dinosauruspuku valmiiksi viriteltynä. Ilmassa siis tosiaankin alkaa olla suuren kurpitsajuhlan tuntua.

 

2 kommenttia:

Jätä ihmeessä viestiä!