maanantai 23. marraskuuta 2015

Matkijanärhi - osa 2

Nälkäpeli-trilogia on erinomaista dystopiakerrontaa. Julma ja poikkeuksellinen tarina kertoo vähän turhankin osuvasti miten kosto ja viha synnyttää itseään ruokkivan kierteen. Vähän turhan 2010-tyylisesti tämäkin kirjatrilogia oli pilkottu neljäksi leffaksi, joista viimeinen osa keskittyy juurikin siihen että mitä tapahtuu kun hyviksetkin ryhtyvät kostoretkelle (juonipaljastus: eihän siinä hyvin käy).

Ennen leffaa kävimme työkavereideni kanssa syömässä ja virkistimme porukalla muistia siitä mihin Matkijanärhen ensimmäinen osa päättyi ja mitä kirjassa tapahtui. Kirjatrilogiassahan Matkijanärhi on mielestäni heikoin teos, joka kärsii liikaa kirjojen mitan määrittävästä osajaosta. Lisäksi kirjojen maailma liikkuu niin paljon Katnissin pään sisällä, että kirjan loppuosassa kerronta muuttuu hyvinkin sekavaksi. Aikaisempien leffojen osalta osasin kuitenkin odottaa, että tämä tarina voisi toimia elokuvassa paremmin. Kirjan muodon pakottama hätäinen lopetus vältettiin neljännellä leffalla ja käsikirjoittajat onnistuivat myös hyvin siirtämään tarinan Katnissin pään ulkopuolelle. Oikeastaan elokuvan ainoa häiritsevä kohtaus oli lopetus, joka meni siirappisen puolelle. Tuossa kohtauksessa olisi pitänyt antaa enemmän ääni vain Katnissin omille ajatuksille. Itse elokuva onnistui kuitenkin siinä missä moni muu kirjasta leffaksi sovitettu ei onnistu. Sen juonta ei juurikaan tarvinnut muokata.

Ja kerrankin tässä voi hyvällä omatunnolla sanoa, että ainakaan toiminnalliset naisroolit eivät leffassa ole kortilla. Toki voidaan keskustella, että onko Katniss aito sankari vai vain olosuhteiden uhri ja kuinka paljon Kattnis itse tekee aktiivisia valintoja vai onko hän pelkkä pelinappula pelinrakentajien pelissä. Itselleni kuitenkin Kattnis on Buffyn ja Uudenkuun Emilian rinnalla lempihahmojani populaarikulttuurissa.

Mutta, joka tapauksessa, menkää katsomaan Matkijanärhi ja lukekaa ne kirjat. Itseasiassa lukekaa ennemmin ne kirjat ja menkää sitten leffaan niin teidän ei tarvitse nolata itseänne toteamalla tietävään ääneen eräässä jousiammuntakohtauksessa, että te niin arvasitte sen. Kun kirjan lukemalla te olisitte tienneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!