keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Anna hyvän kiertää

Kotimme lähellä on useampikin palstaviljelyalue. Pitkin kesää olemme kulkeneet niiden kautta aina vain jos se on vähänkään reitille osunut. On ollut ihana katsoa miten tyhjä maa on lähtenyt vihertämään ja sato syntymään. Ilmeisesti osalla sitä satoa on tullut sitten vähän turhankin kanssa. Äsken kun kuljimme koko perheen voimin kotia kohti meidät polki pyörällä kiinni mies, joka tiedusteli, että voisimmeko auttaa häntä ongelman kanssa. Ongelmanratkaisu oli tällä kertaa erittäin helppo ja jatkoimme pian matkaamme kolme jättikokoista kesäkurpitsaa rattaiden tavarakorissa.

Kesäkurpitsa on ruoka-aine, joka tuli ruokavalioomme oikeastaan vasta lapsen myötä (kehtaako tätä edes myöntää?). Huomasin, että sillä sai helposti muutettua kotitekoistan kasvissoseiden rakennetta kosteammaksi ja koska lapsi tottui sen makuun nykyisin sitä laitetaan raasteena esim. jauhelihakastikkeen sekaan, laitetaan pojan couscouslounaisiin tuomaan kostetutta sekä annetaan pojalle myös sellaisenaan nakerrettavaksi.

Useampikin asiantuntija kertoo, että suomalainen lapsi syö monipuolisimmin 11 kuukauden ikäisenä. Kiitos Piltin optimoidun ravintokoostumuksen (ja nyt ne kaikki hiilarivastustajat hiljaa). Päätimme, että jos kerran lapsi syö kesäkurpitsaa niin sitten saavat myös vanhemmat sen ottaa osaksi ruokavaliota. Uunissa valmistettuna lisukkeena tuo jo uppoaa hyvin, samoin mousakahenkisenä uunivuokana. Viikonlopuksi suunniteltu lasagne saikin nyt vähän toisenlaisen muodon. Veikkaanpa silti, että viikonloppuna meillä myös kokeillaan kesäkurpitsaa leivonnassa. Olisiko jollain vinkata jotain hyväksi havaittua reseptiä?

2 kommenttia:

  1. Ei nyt ole kovin kummoinen resepti, mutta kesäkurpitsa on älyttömän hyvää grillattuna (toimii myös pannulla), kun lisää viipaleen päälle vuohenjuustoa.

    VastaaPoista
  2. Kesäkurpitsa on ehdoton lempparini! Valitettavan suolaisen hintaista kuitenkin talvella, joten syön sitä pääsääntöisesti kesäaikaan. Tässä pari vinkkiä:
    Kesäkurpitsa-tofugratiini

    kesäkurpitsa
    paketti tofua
    sipuli tai pari

    (marinadi:
    kasvisliemikuutio
    valkosipulia
    currya
    paprikamaustetta
    inkivääriä)

    valkokastike:

    voita/margariinia/öljyä
    vehnäjauhoa
    maitoa
    valkosipulia
    suolaa
    pippuria
    muskottipähkinää
    (parmesania tai muuta juustoa)

    päälle parmesanraastetta / muuta juustoraastetta

    Mikäli haluat marinoida tofun tee se muutamaa tuntia tai vaikkapa vuorokautta ennen ruoan valmistusta. Kiehauta kasvisliemi ja laita siihen mausteet (inkivääri ja valkosipuli hienonnettuina/raastettuin). Pilko tofu ja sekoita se marinaadiin.

    Huuhdo ja pilko kesäkurpitsa ja sipuli(t). Siivilöi tofu mahdollisesta marinadistaan, mutta säästä marinadi. Laita kesäkurpitsa, sipuli ja tofu uunivuokaan. Tee valkokastike perinteisen ohjeen mukaan, mutta käytä nesteenä mahdollisen marinadin loppua. Kaada kastike vihannesten ja tofun päälle. Kuorruta kerroksella juustoa. n. 175 C reilut puoli tuntia. Namsk!

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!