sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Tukka pilalla ja muut kootut selitykset

Tänään pyörän tarakalta kuului kaupasta kotiin poljettaessa hämmästynyt ihmettely siitä, että ohiajaneellq sedällä ei ollutkaan kypärää päässä. Näin kauan sitä sitten pärjättiinkin ilman ettei tarvinnut käydä kypäräpoliittisia keskusteluja jälkeläisen kanssa. Vielä tuo meidän kypäräpoliisimme kiskoo ilolla kypärän päähän ja ei luultavasti tajua kyseenalaistaa koko juttua koska me vanhemmatkin käytämme kypärää, mutta jossain vaiheessa lapsi sen tulee huomaamaan, että vain nynnyt käyttävät kypärää ja coolit polkevat ilman.

Joka kerta kun näemme perheen jossa lapset ovat tarkalle kiedottu suunnilleen kuplamuoviin ja vanhemmat polkevat tukka hulmuten tunnen suurta halua potkia noita vanhempia polvilumpioihin. Ei ne lapset sitä kypärää pitkään päässä pidä kun oppivat vanhemmilta esimerkin siitä, että oikeasti kypärää ei tarvitse käyttää. Halusin ymmärtää ilmiötä ja lueskelinkin paria kansainvälistä antikypärä-blogia ja olihan niissä pointtiakin. Ei se kypärä yksin tee pyöräilyä turvalliseksi vaan samalla pitää kiinnittää huomiota infraan, autoilijoiden valistamiseen ja yleiseen liikennesääntöjen opettamiseen yleisesti kaikille kadulla liikkujille. Visiitti Meidän perheen keskustelupalstalle kuitenkin paljasti, että suurin osa näistö paljaspäistä eivät tee sitä poliittisena kannanottona pyöräily-ystävällisen kulttuurin puolesta vaan esiin nousi ensimmäinen tukka litissä -kortti ja sen jälkeen alettiin kysellä pitäisikö autossakin muka käyttää kypärää. Siinä se kansakunnan kerma siirtää ihania asenteitaan myös seuraaville sukupolville.

En todellakaan usko että pyöräilykypärä pelastaa henkeni tilanteessa kuin tilanteessa, mutta ainakin se tarjoaa siihen paremmat mahdollisuudet kuin se, että lähtisin pipo päässä päätäni koputtelemaan rotvallin reunaan. Pyöräilyssä pienet asiat vaikuttavat. Pitää näkyä, pitää voida pysähtyä nopeasti ja hallitusti ja pitää osata seurata liikennettä. Pyörää pitää huoltaa ja niin pitää huoltaa myös pyöräilijää. Jos se perinteinen scifi-leffojen alienin kallon rustomuodostumalta näyttävä kypärä ei houkuta on tarjolla kuitenkin aika monta hyvännäköistä vaihtoehtoa. Mallia voi ottaa vaikka vuoden pyöräilijäksi valitulta Kaisa Lekalta. Itse oeln tykännyt Yakkayn kypärästäni ja nyt voisinkin päivittää lierihatun lippalakkiin.

1 kommentti:

  1. Ei ne oo alien-kalloja vaan ihan ilmiselviä Babylon 5:n minbarien kalloja ne vanhat kypärät! Tai näin olen sen itselleni sen ainakin perustellut... :D

    Nim. kateellisen pihinää, kyllä tuollaiset hatun näköiset on tietty snadisti päheempiä.

    ;)

    - C

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!