lauantai 6. lokakuuta 2012

Kasviksia kiitos!

Olemme jo pitkään panneet merkille, että lapsi ei syö lihaa. Ainoa lihajalostemuoto, joka uppoaa taaperoon ovat erilaiset nakit. Pitkään meni jauhelihakin, mutta nyt ei oikein kelpaa sekään. Tänään oli tortillapäivä ja annoimme lapsen valita itse täytteet. Letun sisään päätyi tomaattia, kurkkua, paprikaa, fetaa, jogurttikastiketta, juustokastiketta ja vielä lisää tomaattia. Broileriakin tarjottiin, mutta se ei kuulemma enää mahtunut letulle eikä sitä voinut muutenkaan syödä.

Nyt mietittiin, että pitää pyytää päiväkodin väkeä tarkkailemaan mitä poika päiväkodissa syö. Karsiutuvatko lihat pois lautaselta systemaattisesti sielläkin? Ei me poikaa olla lihaa pakottamassa syömään, mutta jos kerran liha ei uppoa pitää alkaa keksiä jotain muita protetiinilähteitä. Pojan lempiproteiinilähteet ovat tofu, kananmuna ja lohi eli ruokavaliosta tulisi aika kuormittava jos noita ringissä pyörittäisi. Valkoiset pavut ovat pojasta myös hyviä eli eiköhän myös muut pavut uppoaisi. Olisiko kellään suositella jotain hyvää kirjallisuutta tai nettisivua leikki-ikäisen kasvisruokavaliosta?

Mehän ollaan viimeinen vuosi kotona syöty erittäin kasvispainotteiseksi joten ei sinäänsä ihme, että pojan suuhun liha tuntuu oudolta, mutta kun yleensä tuo lapsi ei ole mitenkään ronkeli ruokansa suhteen. Sinäänsä tietysti hyvä, että ronkelius menee näin päin eikä lapsi ole tullut minuun. Oma käsitykseni onnistuneesta pitsatäytteestä piti vielä alakoululaisenakin sisäällään jauhelihan ja juustoraasteen... Muutenkin netin perusteella suurempi ongelma tuntuu olemaan se miten ruokaan saadaan kätkettyä mahdollisimman paljon kasviksia. Vakiovinkkinä on ollut yleensä jatkaa jauhelihakastiketta porkkanaraasteella. Auttaisikohan se meillä upottamaan jauhelihaa lapseen?

3 kommenttia:

  1. Meillä kuopus oli vuosia huono lihansyöjä. Ja perheessämme ei ole koskaan ollut kausia, jolloin lihaa ei olisi syöty, joten tottumuksen puutteesta ei ollut kyse. Lähdettiin siitä että aina piti maistaa lihaakin, se yksi suupala. Proteiinia tarjosin noiden sinun luettelemien lisäksi sitten myös rahkassa, joka upposi paremmin kuin hyvin. Nyt kun tuo kuopuksemme on jo kouluikäinen, liha maistuu ihan hyvin. Edelleenkään ei kyllä syö sitkeää lihaa, silloin liha jää lautaselle. Mutta esim. jauheliha uppoaa aina. Nykyisin tuo entinen kasvissyöjämme on alkanut vieroksua kasviksia, kuten muutkin ikäisensä. Eli lapsille kannattaa vain sitkeästi syöttää ihan kaikkea, koska tässäkin asiassa monilla lapsilla on niitä kuuluisia kausia. Mutta hyvä kun mietit noita proteiininlähteitä :) Kyllähän sitä jostain tosiaan tarvitaan kasvuun ja kehitykseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka ja raejuusto ovat meilläkin olleet käytössä, pitänee lisätä tass niitä useammin ruokiin.

      Mä olen odottanut koska poika oppii päiväkodista tuon "me ei tykätä parsakaalista"-vaiheen, kun oman kokemuksen mukaan noita periaatteellisia nirsoiluja myös tulee lapsilla aina. Itsehän olen ollut megakronkeli lapsena, olisin hyvin elänyt keitetyllä makaronilla, jauhelihalla ja ketsupilla. Veljeni taisi elää keitinperunoilla ja kananmunalla omat ensimmäiset vuotensa ja äitini on aikanaan kengässä salakuljettanut juhlista anansta ulos lapsena. Eli ei se ainakaan ole minun puoleeni tullut ruokanirsoiluissaan.

      Poista
  2. Kannattaa etsiä kirjastosta Tuija Ruuskan Aurinkomaa - Koko perheen kasviskeittokirja ja katsoa onko siellä jotain näppärää teille sopivaa.

    Niin ja jos sen haluaa ostaa niin kannattaa katsoa tarjouskirjakaupat, nykyään taitaa löytyä pehmeäkantisena.

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!