perjantai 15. marraskuuta 2013

Copy-Paste

Törmäsin äsken FB:ssä kaverini kirjoitukseen Across-vaatemerkistä ja piti oikein itsekin mennä tutustumaan mistä on kyse.

Pipo Paapilta?

Reppu SkipHopilta?

Traktoripaita Metsolasta?

Juu ei, kaikki tuotteet löytyivät kun naputteli googleen kuvahauksi Across lastenvaattet ja klikkasi ensimmäistä linkkiä eli tässä tapauksessa Tenavalinna.fi-sivustoa. Jokaisessa Acrossia myyvässä kaupassa muistettiin mainita, että tuotteet on suunniteltu Suomessa. Se mikä jäi mainitsematta oli se, että varsinaisen ideointityön on tehnyt joku muu suunnittelija.

Itse Across-merkistä en löytänyt mitään tietoa eli ilmeisesti se on jonkun toisen toimijan alamerkki ja koska kopiointi vaikuttaisi olevan täysin tietoista on varmaan myös hyvä pitää kynttilä vakan alla ettei tule ikävää palautetta. Lisäksi tuo suunniteltu Suomessa on siitäkin ärsyttävä asia, että eihän noissa kalliimmissakaan tuotteissa makseta siitä yksin siitä designista vaan siitä, että tuotteet valmistetaan myös hyvillä työehdoilla. Näiden vaatteiden hintojen perusteella uskaltaisin veikata, että tuo asia Acrossilla ole kohdillaan. Toki mikäli Acrossilla tiedetään asia toiseksi, niin olen kyllä valmis tarkistamaan mielipidettäni.

FB-keskustelin myötä kävi ilmi, että merkki on Anton ja Nina-lastenvaatekaupan oma merkki. Pakko sanoa, että tuo oli minulle aikamoinen pettymys. Anton ja Ninahan nimittäin avasi liikkeensä tuohon meidän lähiostarille eli Kaareen ja olin jo puhunut miehelle miten kivaa, että tuonne tuli joku muukin kuin Lindex. Itse arvostan todella paljon suomalaista designia ja tämä oli kyllä aikamoinen pohjanoteeraus. Verkkosivuilta löytyy myös muita kuoseja. Äkkiseltään bongasin pojan Muru-hupparista tutut kissat, Batman-logoa henkivät lepakot ja autoiksi nimetyn kuosin, joka kyllä näytti näytöltä enemmänkin PacManin aaveelta.

 

2 kommenttia:

  1. Tuota, onko ne nyt nuo kuosit, mitkä on kopioitu vai mikä? Ainakin pipossa ja paidassa mallit näyttävät niin peruskamalta, etten oikein osaa nähdä plagiointia siinä. Tosin täytyy myöntää, että olen asiantuntematon moukka - minusta näyttävät ihan tavallisilta kuviollisilta trikoovaatteilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kuosit ovat käytännössä yksi yhteen kaivurien osalta Paapiin ja traktorien osalta Metsolan kanssa. Monethan noista kuoseista on sellaisia, että niissä voisi käyttää selityksenä aiheen yleisyyttä, mutta nyt kun siellä on tunnuttu inspiroituvan liki jokaisesta kotimaisesta suunnittelutalosta niin tuo yleisyys ei mene läpi. Varsinkin kun Across ratsastaa tuotekuvauksissaan sillä, että kuosit ovat suunnitteltu Suomessa. Jos ne nyt edes olisivat tuon jättäneet pois niin tässä olisi voinut olla jonkunnäköinen mahdollisuus ajatella, että nuo teemat olisivat niin yleisiä ettei kopioimisesta voi puhua.

      Poista

Jätä ihmeessä viestiä!