torstai 19. helmikuuta 2015

Haussa hyvä tyttöhahmo

Viime yönä taloudessamme heräiltiin tunnin välein perheen pienimmän yskään eikä lopustakaan nukkumiseesta tahtonut tulla mitään miehen niistäessä suunnilleen vartin välein ja minun kroppani tuntuessa lähinnä siltä, että joku on piessyt koko kehon verkkokassillisella appelsiineja.

Eli tiedossa oli koko perheen sairaspäivä ja Yle Areenan palveluihin tutustuminen. Noin muuten olen tosi liekeissä meidän verovaroin kustannettusta lastenohjelmatarjonnasta, mutta yksi asia pistää sapettamaan. Pistetään tämä vaikka väsymyksen aiheuttaman ärtyneisyyden piikkiin, mutta missä ovat kaikki järkevät toiminnalliset tyttöhahmot?

Tytön rooli lasten viihteessä on yleensä harmittoman sidekickin roolin. Sellainen hajuton ja mauton, joka menee porukan jatkona kuten vaikka Kimmo Kuussa ja Anton Siilisessä. Sitten jos tytölle annetaan vähän toiminnallisempi rooli on tyttö rehellisesti sanottuna yleensä ihan hirveä hahmoltaan. Kun jos vaikka mietitään millainen Pikku Myy on tai tälläkin hetkellä Pikku Kakkosessa pyörivän Samun ja Sallan Salla.


Sallahan on, anteeksi kielenkäyttöni, oikea valioluokan ihmisperse viisivuotiaaksi. Jääräpäinen, itsekeskeinen eikä tippaakaan empaattinen. Toki, joku voisi väittää että tuollaisiahan ne viisivuotiaat ovatkin, mutta pakkoko niille on telkkarissa vielä mallia näyttää, jotta vähän heikommallakin mielikuvituksella varustetut saavat riittävän esimerkin.

Kun miettii mitä millaisista hahmoista itse lapsena pidin, niin eivät ne olleet tyypillisiä prinsessoja, eivätkä ne ainakaan olleet noita hankalia kiukuttelijoita kuten Salla tai minäolenoikeassa-asenteelle varustettuja Meerejä Maxista ja Meeristä. Itse olisin halunnut nähdä tarinoita tytöistä tekemässä asioita. Ja kun noin ylipäätään kun mietitään niin näilläkin kahdella tytöllä on sisarus heti viemässä puolet tarinasta. Yksittäisiä tyttösankareita ei tule mieleen kuin Olivia, Pipsa Possu, Laura ja ainakin joskus pyörinyt Ikaoka (vai miten se kirjoitetaan). Sitten on toki myös Saara ja Sorsa-tyylisiä tarinoita tytöstä ja eläimestä, mutta kaikissa näissä tytön rooli on kuitenkin aika lailla kotikulmiin sidottu. Tyttö ei lennä Kuuhun kuin korkeintaan Kimmo Kuun sidekickiksi eikä ole pääetsivä Anton Siilisessä.

Kirjallisuuden puolella päteviä tyttöhahmojahan onkin jo huomattavasti enemmän, mutta ne löytyvät näppärästi luokiteltuna tyttökirjallisuuden alle. Lasten- ja nuortenkirjojen klassikoissa yleensä keskiössä on pojat tai ainakin porukat, joissa aktiiviset roolit on varattu pojille. Oikeastaan vasta nykyinen dystopiabuumi on tehnyt tytöistä toimijoita, koska tyypillisessä fantasia- tai sci fi-tarinassa keskiössä ovat vanhat viisaat miehet tai messiashenkiset nuoret pojat.

Lastenkirjallisuudessa toiminnallisista tyttöhahmoista nostetaan aina esiin Peppi Pitkätossu, mutta pakko sanoa, että kun tuossa taannoin Peppiä koitimme iltasaduksi lukea osottautui Peppi minusta erittäin huonosti aikaa kestäneeksi, ilkeäksi ja rasittavaksi hahmoksi. Kyllähän Peppi edustaa hahmona tietysti anarkiaa ja uskallusta, mutta itse kirja oli kyllä jotenkin tosi jäätävää luettavaa. Nyt lukuvuorossa oleva Liisa Ihmemaassa toimii paremmin. Päiväkodissa lapselle tutuksi ovat tulleet myös Heinähattu ja Vilttitossu, jotka ovat itselleni jääneet vieraammaksi, mutta jota voisimme hakea kirjastosta seuraavaksi lukukokemukseksi.

Mielenkiintoista on myös se, että tarinankerronnasta puuttuu kokonaan ne tarinat, joissa sukupuolella ei ole merkitystä. En äkkiseltään muista yhtään lapselle suunnattua tarinaa, jossa keskushenkilö ei olisi jollain tavalla sukupuolitettu. Kun jopa tyypillisissä eläintarinoissa jossain vaiheessa sukupuoli liimataan päälle vaikka tuokiokuvauksessa sillä ei olisi välttämättä väliä. Mutta jos tuo nyt on liikaa vaadittua niin voitaisiinko edes piirretyissä tytöt tuoda 2010-luvulla. Tehtäisiinkö vaikka ohjelma, joka kertoisi tyttöporukasta, jossa kaikki osaisivat toimia porukassa, olisivat fiksuja, ystävällisiä ja kyvykkäitä ratkomaan ongelmia. Kun koomista kyllä tällä hetkellä ehkä eniten tämän tyylistä menoa pääsee näkemään lähinnä My Little Ponyssa ja Lego Friendsissä. Eikö muka yleisradiorahoituksella onnistuta tekemään Suomessa tai vaikka Briteissä jotain tuon suuntaista?

2 kommenttia:

  1. Pikku Kakkosessahan (tai sen jälkeen) tulee taas aamuisin Touhukkaat, jossa pääosassa seikkailee ja ratkoo arvoituksia Outi-tyttö. Mun kolme vuotias poikani tykkää tästä tosi paljon. :)

    Muuten oon kyllä samaa mieltä ja olen joskus ajatellut laskea Pikku Kakkosen lastenohjelmien päähenkilöiden tyttö/poika suhteen ja lähettää palautetta asiasta Ylelle.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin Touhukkaat on taas suosiossa. Me ollaan nyt hankittu joku ohjelmapaketti, jossa on Nick Jr. Sieltä tulee Seikkailija Dora ja Umizuumitiimi, joissa on siekkailevia tyttöjä. Dora seikkailee apinan kanssa, Umizuumitiimin Milli seikkailee pojan (Geo) ja robotin (Bot) kanssa ihan tasavertaisena. Sieltä tulee myös Ni Hau Kai Lan, jossa Kai Lan -niminen tyttö seikkailee, mutta se on paljon rasittavampi ohjelma.
    Vieläkö Kasper ja Liisa tulee Pikku Kakkosessa? Siinähän on koiria, mutta käyttäytyvät kuin ihmiset ja Kasper ja Liisa ovat mielestäni tasavertoisia.
    Mutta tottahan se on, että suurin osa toiinnallisista hahmoista ovat poikia.

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!