keskiviikko 12. elokuuta 2015

Ihan vasemmalla kädellä

Huomenna olisi meidän perheessä perheessämme syytä juhlaa. Huomenna juhlitaan nimittäin vasenkätisiä kansainvälisenä vasenkätisten päivänä ja meidän perheessä vasenkätisten osuus talouden ihmisistä on 100 %. Sinäänsä ei ole ihme, että lapsi on vasenkätinen molempien vanhempien ollessa vasenkätisiä, mutta ainakin voidaan todeta, että tämä vasenkätisyys on meidän juttumme.

Loogisesti taloudessa, jossa asuu vain vasenkätisiä, löytyy desimitta, jonka merkinnät näkyvät vain kun mittaa käyttää oikeakätisesti (tai kääntää koko mitan ympäri).

Vasenkätisyys ei juuri minulla ole vaikeuttanut elämää. Tosin taidan olla melko molempitinen. Kirjoitan vasemmalla, teen käsityöt oikealla enkä heitä palloa kunnolla kummallakaan. Kuulun siis siihen ihmisryhmään, joka todennäköisesti tuotantotöissä joutuisi työtapaturmaan, koska toimintani ei olisi kovinkaan ennakoitavissaolevaa hätäseis-napin sijoittajalle. Mies taas on umpivasuri ja jännityksellä odotetaan miten pojan kohdalla asia lähtee menemään. Veikkaisin, että lapsi on ainakin isäänsä kaksikätisempi, koska päiväkodissa lapsi käytti pienempänä myös oikeaa kättä enemmän ottaessaan mallia ilmeisesti muista lapsista ja aikuisista ja tovin pohdimmekin onko kotivasenkätisyys vanhempien mallista tapahtuvaa tai sitä, että tarjoamme lapselle alitajuntaisesti vasempaan käteen asioita. Kuitenkin nyt selvästi kynä on vasempaan käteen jäänyt ja lapsi itsekin osaa kertoa olevansa vasenkätinen.

Käytännön arjessa vasenkätisyys ei niinkään näy. Lapsena muistan turhautuneeni saksien kanssa, koska leikkaaminen oli vaikeaa aluksi oikeakätisten saksilla ja olin paljon muita lapsia hitaampi. Käsin kirjoittaessa sai kämmensyrjän mustaksi ja liitutaululle kirjoittaminen oli vaikeaa ja vieläkin minulla töissä käytössä tussitauluranne, jossa käännän käteni ihan hulluun kulmaan kirjoittaessani. Toki aina välillä vastaan tulee noita desimitan kaltaisia esineitä, joiden käyttö vaatii kikkailua, mutta noin pääsääntöisesti asiaa ei huomaa. Tai no, mehän elämme täällä kirjaimellisessa vasemmistokuplassa, joten olemme ehkä muokanneet keittiömmekin vasenkätisille sopivaan muotoon.

Huomenna olisi myös muutenkin syytä juhlaa. Taloudemme kaksi vanhinta vasenkätistä on ollut kihloissa kymmenen vuotta huomenna. Päivän valinta tosin oli ihan puhdas sattuma, mutta sentään hauska sellainen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!