maanantai 6. lokakuuta 2014

Totuus kuolleesta teinitytöstä

Viikko sitten maanantaina nappasin kirjastoreissullamme BestSeller-hyllystä matkaan kaksi kirjaa. Uusimman Ilkka Remeksen sekä blogeissa kiitettävät arvostelut saaneen järkäleen, Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Remeksestä ei jäänyt kerrottavaa tuleville polville, oikeasti saisivat pitää nämä kotimaiset dekkaristit vuoden tuumaamistauon noiden kirjojensa kanssa, mutta jälkimmäisestä löytyi juttua sitten senkin edestä.


Vähän puolenpäivän jälkeen parkkeerasin itseni sohvan nurkkaan filtin alle ja kymmenen jälkeen olin lukenut kaikki rapiat 800 sivua ja pidättänyt jo viimeiset 150 sivua kupla otsassa, koska en pystynyt keskeyttämään kirjan lukemista edes tuoksi hetkeksi. Kirja on ehdottomasti yksi parhaita teoksia, joita olen ikinä lukenut.

Kirjassa tarinaa kuljetetaan aivan uskomattomalla tavalla. Yleensä teos jossa liikutaan monessa eri ajassa ja tasossa päätyvät leviämään kuin Jokisen eväät, mutta tässä tarina kulki ehjänä koko järkälemäisen tarinan läpi. Nautin sujuvasta, konstailemattomasta kerronnasta sekä inhimillisen tuntuisista hahmoista.

Vanhana Twin Peaks-fanina uskaltaisin sanoa, että Dicker on kyllä Laura Palmerinsa jossain vaiheessa selvästi katsonut, mutta tarina ei missään nimessä ole kopio vaan kertoo kauniisti tarinan hyvin rumasta tapahtumasta ja siitä miten totuuden on tapana ennemmin tai myöhemmin tulla julki.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, jotka edes joskus ovat pitäneet dekkareista vaikka dekkariksi kirja hyvin epätyypillinen onkin. Eikä tuota järkälemäisyyttäkään kannata pelästyä. Tarina imaisee niin nopeasti mukaansta, että lopulta vain harmittaa kun kirja tulee päätökseensä ja olemme ainakin joitakin totuuksia viisaampia. Ja parin vuoden päästä meille ehkä selviää muitakin totuuksia kuolleista teinitytöistä kun Twin Peaks palaa takaisin yhdeksän jakson verran.

3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä suosituksesta, täytyy ottaa tämä lukulistalle sitten joskus, kun ehtii jotain lukea. :D

  Katja
  http://optimismiajaenergiaavaatteilla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Sain suosituksen tuosta kirjasta viime keväänä ja aloitin sitä kesällä. Sivumäärä typerrytti helteillä ja loikkasin parinsadan jälkeen loppuun ja jätin sikseen. Nyt syksyllä kirja alkoi kuitenkin vaivata ja luin sen läpi kokonaan. Oli kyllä hyvä.

  VastaaPoista
 3. Lisäänpä lukulistalle, ja tartun toimeen heti, kun olen saanut Outlander-sarjan loppuun, näillä näkymin joskus ensi vuoden puolella siis...

  VastaaPoista

Jätä ihmeessä viestiä!