torstai 31. joulukuuta 2015

Kudottujen kujien kaupunki

Emmi Itärannan toinen kirja oli ainoa asia, jota joululahjaksi toivoin. Siitä hyvä täsmälahja, että mies pystyi käymään ostamassa sen joulua edeltäneellä koko perheen jouluostosreissulla ja lopulta itseasiassa minä päädyin pistämään kirjan pakettiin. Sen verran mies ilmeisesti vaimoaan halusi kuitenkin yllättää, että kirjapaketin viereen tuli kylkiäisenä toinen paketti täydentämään lukunautintoa.

Taidan olla aika ennaltaarvattava ja lopulta vähään tyytyväistä sorttia kun teekuppi, paketti uutta teetä ja muutama karkki saavat rouvan tyytyväiseksi.

Kudottujien kujien kaupungilla oli isot saappaat täytettävänä, koska rakastin Teemestarin kirjaa aivan valtavasti. Sinäänsä epäreilua Kudottujen kuvien kaupungille, koska kirjatkin pitäisi kohdata yksilöinä ja noin yksilötasolla kirja oli valtavan nautittava.

Ihailen Itärannan tyyliä käyttää sanoja. Tekstin soljuvuus tekee tarinoista merkityksellisiä. Tiedän myös paremmin kuin hyvin, ettei itsestäni olisi koskaan kirjoittamaan tuollaisella tyylillä edes lyhyttäkään pätkää saati sitten kokonaista romaania (tosin eipä minusta taitaisi muutenkaan olla romaania kirjoittamaan). Pidin Kudottujen kujien kaupungissa siitä, että siinä ei käytetä aikaa turhaan taustoittamiseen. Jotain on tapahtunut ja jotain tulee tapahtumaan, mutta mitä se onkaan selviää tarinan myötä jos on selvitäkseen.

Kirja ei kylläkään ollut mikään lapsiperhekirja. Siinä missä aika montaa viihdekirjaa voin lukea sohvalla maaten samalla kun lapsi hyppii päällä ja pyytää apuja pädillä pelaamiseen vaati tämä kirja yön hiljaisia tunteja jolloin sai keskittyä vain sanoihin ja tarinaan. Varmasti parhaiten tämä tarina olisi minulla toiminut työmatkalla, jossa olisin saanut rauhassa hotkia nopeasti tarinan kasaan junamatkoilla ja hotellihuoneessa. Ei tämä hitaampi ja pätkittäisempikään lukukokemus silti huono ollut ja hitaammalla lukutahdilla on puolensa. Luin tänäaamuna ennen lapsen heräämistä viimeiset 80 sivua ja huomasin, että olin jo ehtinyt tehdä luopumistyön tarinan kanssa. Kirjan lukemisen jälkeen se oli helppoa laskea kädestä ja sen jälkeen miettiä jotain aivan toisen tyylistä kirjaa luettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä viestiä!